Slovenija: Bude li potrebe, uvest ćemo kontrole i nakon ulaska RH u Schengen

slovenija
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon najavila je u ponedjeljak u Bruxellesu da je njezina vlada spremna uvesti kontrole na granici s Hrvatskom i nakon njezina ulaska u šengenski prostor, bude li to potrebno u slučaju velikog migrantskog pritiska.

“Slovenija je spremna uvesti kontrole unutar šengenskog prostora sljedeći dan, tjedan, mjesec ako i kada to bude potrebno”, rekla je Fajon koja je u Bruxellesu sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

ČITAJ JOŠ:  Firma NAB d.o.o. iz Slovenije potražuje veći broj radnika 

“Sada kada Hrvatska ulazi u šengen, naravno da ne želimo da Slovenija postane nekakav džep s porastom ilegalnih prebjega, migranata, izbjeglica”, naglasila je.

O hrvatskom ulasku u šengenski prostor odlučivat će ministri unutarnjih poslova na sastanku 9. prosinca.

Ministrica Fajon je rekla da će slovenska vlada pripremne materijale za taj sastanak razmatrati ovaj tjedan, u četvrtak.

Istaknula je da slovensko ministarstvo unutarnjih poslova predlaže vladi da podrži ulazak Hrvatske u šengenski prostor.

Rekla je također da vlada priprema jednostranu izjavu po kojoj Hrvatska ulaskom u šengen priznaje odluku arbitražnog suda o međusobnom razgraničenju, koju Hrvatska ne priznaje jer smatra postupak arbitraže kompromitiranim postupcima slovenske strane.

ČITAJ JOŠ:  Slovenija pokrivena snijegom: Usporen saobraćaj na mnogim putevima

Slovenija već dulje vrijeme prigovara zbog toga što Austrija već dulje vrijeme provodi povremene kontrole na granici, što je suprotno pravu EU-a.

Stoga se Slovenija zauzima da se postave jasna pravila kako bi se unutarnje kontrole u šengenskom prostoru ograničile što je moguće više, odnosno da se uvode samo kada je to nužno.

Hina

GODISNJICA
MARKETING