Slovenija mijenja pravila na granicama

Slovenija granica

Slovenija mijenja pravila za ulazak u zemlju, pa prema novoj uredbi Vlade, neke kategorije putnika na granici neće morati predočiti negativan PCR test, a za neke će osim takvih testova iz EU i Šengena vrijediti i oni iz Velike Britanije i SAD.

Bez negativnog testa i karantina u Sloveniju će moći ući i akreditovani novinari na službenom putu u inostranstvo, kao i osobe koje dolaze iz neophodnih razloga vezanih za uklanjanje neposredne opasnosti za zdravlje, život, imovinu ili zbog mogućnosti nastanka materijalne štete, ali se u roku 12 časova nakon prelaska granice moraju vratiti.

Isto važi i da dnevne i sedmične migrante koji rade u susjednim državama, te osobe koje su upućene preko granice radi obavljanja usluga, ali uz uslov da se u zemlju vrate najkasnije u roku pet dana nakon odlaska.

Vlada Slovenije ažurirala je i popis zemalja koje tretira kao “crvene”, epidemiološki riskantnije, na kojem je oko 135 zemalja.

Oznaku crvene destinacije dobila je cijela Austrija, kao i Danska, a u Španiji samo nekoliko administrativnih jedinica nije crveno, javili su slovenački mediji, prenosi Hina.

Slovenija je danas prijavila 1.250 novih slučajeva virusa korona, dok je 12 osoba preminulo.

Prethodni članakNove mjere u KS od sutra: Šta se otvara, a šta ostaje zatvoreno
Sljedeći članakGranična policija zaplijenila 5.250 kutija cigareta vrijednosti oko 28.000 KM