Slovenija očekuje normalizaciju i ukidanje mjera početkom ljeta

Screenshot 3 38

Slovenija prema kriteriju prosječnih dnevnih zaraza i broja hospitaliziranih u utorak bilježi ulazak u “žutu” fazu pandemije, a projekcije govore da bi sredinom juna trebala ući u “zelenu” fazu.

“Zelena faza” znači da bi osim osnovnih higijenskih mjera dosadašnje zaštitne mjere postale nepotrebne.

“Smatramo da bi se to moglo dogoditi početkom ljeta”, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani dr. Leon Cizelj iz naučnog instituta “Jožef Štefan” koji radi projekcije epidemije za vladu.

Prijašnje projekcije govorile su da će se to dogoditi sredinom juna, no Cizelj upozorava da su projekcije nezahvalne, a povratak u normalno stanje ovisan o poštivanju protuepidemijskih mjera i temu vakcinacije.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđena 491 zaraza, skoro dvostruko manje nego prije sedmicu, u padu je i postotak pozitivnih testova. Ispunjena su oba uslova za ulazak u žutu fazu, s novim popuštanjem mjera, o čemu će u četvrtak odlučivati vlada.

“Što nas se više bude vakcinisalo, tim manje mjera i restrikcija će idućih sedmica biti potrebno, a početkom ljeta moći ćemo se vratiti u normalan život”, kazao je Cizelj.

Uslovi za sadašnju žutu fazu su da je manje od 500 hospitaliziranih i da je prosjek novozaraženih na sedmičnom nivou manji od 600, a trenutno ih je oko 550, kazao je Cizelj ističući da je važno i smanjenje reprodukcijskog broja širenja virusa na 0,85.

Broj hospitaliziranih bio bi dvostruko veći, smatra slovenski stručnjak, da vlada u aprilu nije uvela 11-dnevni lockdown. No glavni uzroci smanjivanja epidemije su pridržavanje mjera i brži tempo vakcinacije zahvaljujući kojem je vakcinu dobila skoro četvrtina stanovništva.

“U jednoj sedmici se u Sloveniji u prosjeku vakciniše oko 100.000 ljudi, od čega ih polovina dobija drugu dozu”, pojasnio je Cizelj.

Ako se ostvare predviđanja da će početkom ljeta biti dostignuta “zelena” faza, to bi značilo da je broj dnevnih zaraza smanjen na manje od 300, što bi omogućilo normalizaciju života i ekonomskih aktivnosti.

Za tu je fazu predviđeno da se ukinu sve protuepidemijske mjere osim osnovnih higijenskih preporuka, a ne bi smjeli raditi jedino diskoteke i noćni barovi.