Portal 072info

Slovenija planira Huawei proglasiti “visokorizičnim dobavljačem”

etf 5g 2 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slovenska vlada idućih bi sedmica kineski Huawei mogla proglasiti “visokorizičnim dobavljačem”, objavili su u četvrtak slovenski mediji temeljem uvida u nacrt zaključka o kojemu vlada još nije odlučivala.

Uvid u spomenuti neslužbeni dokument imala je Slovenska novinska agencija STA, a njemu piše da je ocjena da je Huawei visokorizičan dobavljač tehnologije za 5G mrežu pripremljena na osnovi “evropskih sigurnosnih kriterija”.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Kako prenose slovenski mediji, iz Huaweija su saopćili da su time neugodno iznenađeni i zabrinuti.

“Prijedlogom vlade da Huawei ocijeni visokorizičnim dobavljačem negativno smo iznenađeni. Proučit ćemo ga kad bude službeno objavljen te se na osnovi toga odlučiti za daljnje pravne korake za zaštitu naše kompanije i naših poslovnih interesa”, poručio je direktor kompanije Huawei Technologies Slovenija Histro Zhangqin.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Slovenija je sa SAD-om 13. avgusta prilikom posjeta američkog državnog sekretara Mikea Pompea i njegova susreta s premijerom Janezom Janšom potpisala bilateralnu izjavu o sigurnosnim uslovima za uspostavljanje mreže nove tehnologije 5G.

Američki državni sekretar je i danas u Dubrovniku zatražio da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima jer nacionalna sigurnost mora biti prioritet i ne smije biti ugrožena, a slično ponavlja i drugim evropskim zemljama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Američku administraciju brine širenje kineskog uticaja i učešće Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu.

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6