slovenija granica januar2021 epa


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Slovenija je po trenutnim podacima u silaznom trendu epidemije covida-19, ali njeni epidemiolozi upozoravaju na mogući treći val epidemije zbog pojave novih sojeva koronavirusa.

“Podatak da imamo 551 zaraženog na 100.000 stanovnika govori da se epidemija stišava. No, nakon strmog pada slučajeva koji sada bilježimo vjerojatno će doći do stagnacije, kako se to dogodilo i u susjednim državama”, kazao je u srijedu ravnatelj Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek, javila je Hina.

Uz to, dođe li do dominacije novih sojeva virusa, od kojih su neki u Sloveniji već prisutni, onda se može očekivati još jedan, treći val epidemije, upozoravaju slovenski epidemiolozi i infektolozi, a neki modeli razvoja epidemije znanstvenog instituta “Jožef Štefan” govore da bi britanski soj u Europi u travnju mogao biti najčešći.

Premda je Slovenija donedavno imala visoku stopu širenja koronavirusa, a po relativnoj smrtnosti od covida-19 bila među najugroženijima u svijetu, stanje se sada popravlja, broj smrtnih slučajeva dnevno sve je manji, a vrlo je uspješna i u kampanji cijepljenja.

“Po cijepljenju smo bolji od svih susjednih država”, ustvrdio je Krek, dodavši da je do nedjelje prvu dozu cjepiva dobilo 70 tisuća ljudi, a 48 tisuća je cijepljeno s obje doze.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 5115 PCR testiranja potvrđeno 1097 novih zaraza, a obavljeno je i skoro 20 tisuća brzih antigenskih testiranja, no broj pozitivnih nalaza nije objavljen jer ih naknadno treba potvrditi sigurnijim PCR testom.

Preminulo je 12 oboljelih od covida-19, pa je ukupni broj smrtnih slučajeva povećan na 3745.

Premda je virus u populaciji još prilično raširen, vjeruje se da bi do idućeg popuštanja mjera, uključivši i ukidanje policijskog sata, moglo doći početkom ožujka, kada broj dnevnih zaraza padne na manje od 600, a broj hospitaliziranih ne bude premašivao 500.

Trenutno, sedmodnevni prosjek potvrđenih zaraza u jednom danu iznosi 842, u bolnicama je 648 covid pacijenata, a ubrzano se smanjuje i broj aktivnih slučajeva zaraze – trenutno ih je 11.639.