AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Slovenija Hrvatsku i dalje smatra epidemiološki sigurnom državom, ali je njen ministar zdravstva upozorio da bi se to moglo promijeniti ako se u Hrvatskoj nastavi trend novih zaraza iz zadnja dva dana.

“Brine me da se situacija u Hrvatskoj može pogoršati i da postane epidemiološki opasna država glede ponovnog širenja virusa u Sloveniji”, kazao je ministar Tomaž Gantar u sinoćnjem razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

“Ako bi došlo do povećanja zaraza u Sloveniji i otkriveno da se radi o slučajevima unesenim iz Hrvatske, ona bi odmah bila stavljena na crvenu listu epidemiološki nesigurnih država”, kazao je Gantar, upozorivši na slovenske turiste koji bi u tom slučaju nakon povratka morali u karantenu.

Slovenski Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) u ponedjeljak je u priopćenju za javnost naveo da Hrvatska unatoč povećanju broja slučajeva zaraze zadnjih dana ostaje na listi epidemiološki sigurnih država, prenosi Hina.

Za tu kategoriju država iz kojih je moguć ulaz putnika u Sloveniju bez karantene i potvrde o negativnom testu na koronavirus ne starijem od tri dana NIJZ upotrebljava stroge ali transparentne kriterije koje Hrvatska ispunjava, navode u priopćenju.

Riječ je o tome da te države u sigurnoj epidemiološkoj zoni imaju manje od deset novih zaraza na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, te ukupno deset tisuća testova na milijun stanovnika.

Epidemiološka situacija u slovenskom okruženju i široj regiji bila je jedna od tema jučerašnjih razgovora slovenskog ministar vanjskih poslova Anžeta Logara i njegova austrijskog kolege Alexandera Schallenberga u Ljubljani.

Tom je prigodom Schallenberg, kako prenose slovenski mediji upozorio da “ako jedna država Schengenskog prostora otvara svoje granice, time preuzima odgovornost i za sve ostale”.

Logar i Schallenberg razgovarali su o epidemiološkoj situaciji u EU, gospodarskim i političkim odnosima, manjinskim pitanjima, te problematici ilegalnih migracija, prenijeli su slovenski mediji.