Portal 072info

Slovenska policija počela pojačan nadzor zelene granice zbog migranata

slovenija policija 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog sve većeg broja ilegalnih ulazaka migranata preko granice s Hrvatskom slovenska policija počela je u četvrtak novu akciju pojačanog nadzora granice, objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Akcija pooštrene kontrole zelene granice odvijat će se do 18. ovog mjeseca na području policijskih uprava Ljubljana, Novo Mesto, Koper, Murska Sobota, Celje i Maribor s ciljem otkrivanja ilegalnih prijelaza i privođenja osumnjičenih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako navodi slovenska policija, u prvih je osam mjeseci ove godine zabilježeno više od deset hiljada ilegalnih ulazaka, najviše na području Ljubljane, Novog Mesta i Kopra, a glavni cilj migranata je Italija.

U pojačanom nadzoru granice uz redovnu policiju i policiju na konjima sudjeluju i pripadnici vojske, te dronovi i helikopteri.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od početka ovog mjeseca slovenski policajci smiju koristiti u posebnim uslovima i nakon upozorenja prekršitelja i električni paralizator, pri čemu se uključuje kamera koja snima situaciju, a za rukovanje njime obučeno je oko 250 policajaca.

Italija je ove godine Sloveniji temeljem sporazuma o readmisiji vratila 682 osoba koje su u Italiju ušle nezakonito, no zbog tehničkih detalja još nije došlo do obnove rada mješovitih slovensko-italijanskih policijskih patrola na granici za koje je zainteresirana Italija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zajedničke patrole prekinute su u prvom valu epidemije kad se je virus iz Italije širio u Sloveniju, a prošlog su se mjeseca za obnovu takve saradnje potpisom pod nacrt sporazuma zauzeli ministri unutarnjih poslova Aleš Hojs i Luciana Lamorgese, prenosi Hina.

Slovenska vlada za ovu je jesen najavila promjenu zakona o strancima koji bi odvraćao potencijalne ilegalne migrante i zaoštrio uslove za dobivanje azila, a idućeg tjedna Slovenija će ugostiti sastanak šefova diplomacija iz Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije na kojemu će prema nekim najavama uz problematiku pandemije koronavirusa biti razmatrana i problematika ilegalnih migracija i europske politike azila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Na području Zeničko-dobojskog kantona dvije osobe uhapšene zbog krijumčarenja migranata

072info.com

Šta migranti nose u ruksaku kad krenu u “obećanu zemlju” (FOTO)

072info.com

Migrant naučio bosanski: Dobri ste ljudi, jasno mi je što nas više ne želite

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)