Portal 072info

Slovenska pošta u Srbiji i BiH traži stotinjak poštara i vozača

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slovenska državna pošta Pošta Slovenije (PS) odlučila je zbog pomanjkanja vozača i poštara te kadrove potražiti u BiH i Srbiji, što je izazvalo ogorčenje zaposlenih, odnosno njihova sindikata, pišu slovenski mediji.

“Poštar koji ne zna slovenski jezik teško će moći komunicirati s kolegama na poslu, sa šefovima i posebno sa strankama, što će nanijeti štetu ugledu slovenskih poštara”, objavo je sindikat slovenskih poštara, prenijeli su mediji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Poštari navode kako pismonoša u Sloveniji mora dobro poznavati slovenske i europske propise koji se odnose na uručivanje pošiljaka, a sumnjaju da iza poteza uprave da poštare i vozače nađe u inozemstvu stoje drugi razlozi.

Plaće poštara i vozača u Pošti Slovenije relativno su male, a poštarski sindikat tuži se i na sve veće dodatne zadatke koje od njih traži uprava, želeći državnu poštu po profitu i rasponu usluga približiti komercijalnim ponuditeljma poštanskih i sličnih usluga, pri čemu zaboravljaju na interese i potrebe zaposlenih i mimoilaze njihov sindikat.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik Sindikata poštanskh službenika KS 90 Saša Gržinič kazao je kako je uvjeren da bi Pošta dodatne djelatnike mogla naći među 80-ak tisuća nezaposlenih u Sloveniji, ali da bi prije toga morala urediti uvjete rada i plaće, umjesto da “bježi od odgovornosti” i traži zaposlenike u inozemstvu.

“Da su radni uvjeti kod nas loši dovoljno svjedoči velika fluktuacija kadra, pa otkaze daju i oni koji su radili dvadesetak godina”, kazao je Gržinič, dodavši da je uprava prije određenog vremena pod prjetnjom otkaza tjerala stalno zaposlene vozače da postanu pismonoše, a sada te kadrove traži u Srbiji i BiH. Sindikati zaposlenika tvrde da zbog obilja novih poslovnih zadataka u Pošti Slovenije treba zaposliti najmanje stotinu novih ljudi, ali da ih ne treba tražti u inozemstvu, što je vezano za dodatne troškove.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uprava je potvrdila da će novim zaposlenicima uz radne dozvole osigurati i obvezan tečaj slovenskog jezika za koji država daje subvenciju te platiti ispit iz poznavanje slovenskog ustava i poštanskih propisa.

U upravi slovenske pošte odbacuju tvrdnje zaposlenih o “mizernim” plaćama, navodeći kako prema službenim podacima neto plaća njihova pismonoše iznosi u prosjeku 810 eura, da mogu zaraditi i bonus i da dobivaju doplatak za godišnji odmor, plaćeni topli obrok i troškove prijevoza na posao i s posla.


Fokus.ba

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME