55 2
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 15, 2021 @ 12:55
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Protiv Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je podnesena krivična prijava Kantonalnom tužilaštvu zbog nepružanja medicinske pomoći i zloupotrebe položaja u slučaju dječaka Benjamina Semanića.

NER FIT

Kako je za portal “Avaza” kazala predsjednica Udruženja za cističnu fibrozu BiH Elvira Muhić, prijavu su podnijeli dječakova majka Almedina Semanić i Udruženje za cističnu fibrozu.

– Podnijeli smo krivičnu prijavu zbog nepružanja medicinske pomoći i zloupotrebe položaja, mi uime Udruženja i majka Almedina – navela je Muhić za “Avaz”.

Benjamin je 28. septembra, podsjećamo, cijeli dan čekao da bude hospitaliziran na Pedijatrijsku kliniku. Nakon hospitalizacije na KCUS krajem septembra, dječak je potrebnu terapiju čekao osam dana. Tek devetog dana uključena su mu četiri tuberkolostatika u jednoj tableti umjesto pojedinačno, kako bi se adekvatno mogle pratiti eventualne nuspojave.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Nakon što su krenule komplikacije u vidu povišene tjelesne temperature, iznenadne gnojne angine i bola u uhu, kako tvrde iz Udruženja, nadležni ljekar majku je uvjeravao da je to sve uredu i predlaže izmještaj, Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću ili “ako roditelji žele” na kućno liječenje.

Podsjećamo, još jučer smo poslali upit KCUS-u, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Upit poslan KCUS-u

LIDER