Slučaj genija iz Tuzle jedinstven u svijetu: Čovjek sa 73 jezika

Bosna i Hercegovina oduvijek je imala nadarenih ljudi. Međutim, slučaj jezilkog genija Muhameda Mešića (29 godina), vjerovatno je jedinstven u svijetu.

Naime, Mešić, vjerovali ili ne, tečno govori čak 73 svjetska jezika!

Od hebrejskog do yiddisha, baskijskog do kinyarwanda, a jezike kao što su engleski, njemački, grčki ili turski savladao je još kao dijete.

Rođen je u Tuzli 1984., a već sa 26 godina govorio je 56 jezika.

Jezike je počeo učiti sasvim slučajno, kada je kao petogodišnji dječak bio na odmoru sa roditeljima u Grčkoj. Sjedio je u hladu i slušao kako gazdarica i njena kćerka razgovaraju o pitanjima svakodnevnog života.

Slušao je njihov razgovor i žena je rekla svojoj kćerki na grčkom, u bukvalnom prevodu, ‘ovo je mašina za veš’. Ta riječ mašina za veš ostala mu je prva u sjećanju.

Izvrsno govori 12 jezika, toliko da se može služiti svim stručnim terminima, dok razgovor može voditi na još 61 jeziku svijeta. Širom svijeta govori se oko 7.000 jezika, pa Muhamed u šali kaže kako ga prijatelji “zezaju” da poznaje “samo” 73 od toliko jezika u “Božijoj bašti”. Ipak, jezike ne broji niti ih organizovano uči. Nivo komunikacije koju može ostvariti na tatarskom, naprimjer, nije jednak onoj koju vodi na maternjem bosanskom ili na engleskom, turskom, njemačkom, talijanskom…

Ali, sve jezike govori dovoljno dobro da poznaje osnove gramatike i fonetike, a na ukupno 73 jezika može ostvariti komunikaciju o osnovnim temama.

Prethodni članakU decembru manja prodaja na pijacama, pao standard u odnosu na 2013. godinu
Sljedeći članakNeke činjenice o dobijanju drugog djeteta