Portal 072info

Slučaj koji je potresao BiH: Istraga o samoubistvu 14-godišnjaka, moguće zatvaranje škole

Pokažu li se tačim tvrdnje o brutalnom vršnjačkom zlostavljanju 14-godišnjeg dječaka, koji je u decembru prošle godine u Sarajevu počinio samoubistvo, škola u kojoj se to dogodilo bit će zatvorena, najavio je u četvrtak predsjednik vlade Sarajevskog kantona Elmedin Konaković.

Nakon ogromnog publiciteta kojega je dobio slučaj samoubistva dječaka Mahira Rakovca, nekadašnjeg učenika Internacionalne osnovne škole na Ilidži pokraj Sarajeva, o svemu je tokom dana raspravljala kantonalna vlada.

Njen predsjednik Konaković novinarima je nakon sjednice kazao kako je za sada još rano za zaključke jer pravosudna istraga i dalje traje, a čekaju se i rezultati izvanrednog inspekcijskog nadzora nad školom, kojega je naložilo kantonalno ministarstvo obrazovanja.

Potvrdio je ipak kako nije isključeno poduzimanje drastičnih mjera poput zatvaranja škole, iako za to ne postoji jasan zakonski okvir.

“Ukoliko bude utvrđeno da su navodi u medijima istiniti, bilo koja škola, nebitno je li javna ili privatna, bit će zatvorena”, kazao je Konaković.

Vlada je zaključila kako je nužno pooštriti zakone koji sankcioniraju vršnjačko nasilje i to na svim razinama.

Očuh i majka tragično preminulog dječaka Dubravko Lovrenović i Alisa Mahmutović naknadno su iznijeli niz optužbi na račun škole tvrdeći kako je Mahir tamo bio izložen sistemskom zlostavljanju zbog kojega je pretrpio trajnu traumu koja ga je i natjerala na samoubistvo.

Ustvrdili su kako su nastavnici u školi znali za to zlostavljanje, a u njemu su i sami sudjelovali i nisu ništa učinili da zaštite dječaka.

Iz škole su odbili komunicirati s medijima oglasivši se tek saopćenjem u kojima su naveli kako ništa nisu znali o navodnom zlostavljanju, a javnost su uputili da razloge za samoubistva dječaka “potraži negdje drugdje”.

Podijelite članak