alisa 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Sredinom naredne sedmice u Sud BiH zakazano je ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH da se optuženima u predmetu “Dženan Memić” Alisi i Zijadu Mutap, policajcima Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću te Muameru Ožegoviću, uposleniku hotela “Crystal” na Ilidži produži pritvor.

FIXGEHALT

Radi se o prijedlogu Tužilaštva BiH koji je poslan uz optužnicu.

Optuženi se terete za organizovani kriminal

Ova petorka je optužena prije tri sedmice, ali je Sud prije nekoliko potvrdio optužnicu, zbog čega je ročište i zakazano. Prvobitno je ročište trebalo biti održano 26.jula, ali je odgođeno. Novi termin za razmatranje prijedloga Tužilaštva je 5.avgust.

Optuženi se terete za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima protuzakonitog posredovanja, pomoći počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, sprečavanja dokazivanja i davanja lažnog iskaza.

LIDER

U međuvremenu svi su pušteni da se brane sa slobode i jučer je Sud odbio prijedlog da im se pritvor produži. Radilo se o prijedlogu koji je podnesen odvojeno, prije potvrđivanje optužnice.

Po prijedlogu uz optužnicu, pritvor optuženima može trajati i do dvije godine, a organizatoru, Zijadu Mutap i do tri godine.

Fingirani dokazi

Petorku Tužilaštvo BiH tereti za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića, mladića koji je, nakon teških povreda, preminuo 15. februara 2016. godine. Sumnja se da su pristupili kriminalnoj grupi koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Memić dobio povrede opasne po život u Velikoj Aleji na Ildži, 8. februara iste godine.

U optužnici se navodi da su Ramić, Mutap, Dupovac, Barić i Ožegović prikrivali i fingirali dokaze, a navodno je optuženi Mutap ostvarivao kontakte s više osoba, među kojima su i optuženi, te je s njima lično i u dogovoru počinio nezakonite radnje, odnosno zajedno su činili nezakonite radnje.

Riječ je o neovlaštenom i bez naredbe nadležnog suda izuzimanju dokaza u vidu snimaka videonadzora, podmetanju dokaza, utvrđivanju akata koji ne odgovaraju činjeničnom stanju, dostavljanju fingiranih dokaza na vještačenje te ometanju i usmjeravanju istrage u pogrešnom smjeru.