Slučaj “Memić”: Svi optuženi izjasnili se da nisu krivi

alisa mutap1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na Sudu BiH danas je ročište na kojem se izjašnjavalo o krivici optuženih u predmetu “Dženan Memić”. Optužnicom su obuhvaćeni Zijad Mutap, Alisa Mutap-Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović. Svi optuženi izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Optuženi se terete za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja uzroka stradanja mladića Dženana Memića. U noći 8. februara 2016. godine Memić je dok je bio u društvu sa Alisom Mutap u Velikoj aleji zadobio povrede glave od kojih je preminuo 15. februara 2016. godine. Mutap od početka tvrdi da se ne sjeća događaja, iako je sve podatke u svjesnom stanju davala policiji na licu mjesta. Nije zadržana ni na bolničkom liječenju, a i sama je imala određene povrede.

Kako je navedeno u optužnici, Alisin otac Zijad je organizator grupe koja je imala za cilj prikrivanje stvarnih počinilaca i stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo.

Tužilaštvo je u optužnici, u dijelu koji se odnosi na Zijada Mutapa, navelo da je Zijad Mutap, nakon saobraćajne nesreće, stupio u kontakt s Hasanom Dupovcem, u to vrijeme šefom Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS, nakon čega su dogovorili sastanak u restoranu “Royal” kod Vogošće, gdje su još bili zaštićeni svjedok M-10 i Edin Avdić.

“Dupovac je od istih (zaštićenog svjedoka M-10 i Edina Avdića, op. a.) zatražio da pronađu vozilo Renault Clio zelene boje, iako je znao da nije predmet izvršenja krivičnog djela u kojem je stradao Dženan Memić, obećavajući im, prema uputama Zijada Mutapa, novčanu korist, znajući da isti nisu ovlašteni da prikupljaju dokaze i obećavajući im da mogu počiniti sve osim ubistva prilikom pronalaska tog vozila”, navedeno je, između ostalog, u optužnici.

Porodica Memić zakazala je nove proteste 11. septembra u Sarajevu koji će biti održani zajedno sa ocem ubijenog mladića u Banja Luci Davida Dragičevića. Krivičnom prijavom koju je u oktobru 2018. godine predao Muriz Memić Tužilaštvu BiH obuhvaćeno je više od 40 osoba, te očekuju nastavak istrage i procesuiranje svih osoba koje su zataškale način smrti i počinioce ubistva Dženana Memića

GODISNJICA
MARKETING