SLUČAJ PULJIĆ: Efendija Cikotić je brat Selme Cikotića, a u njegovu džamiju dolaze i vehabije

Screenshot 1 98
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Aljo Cikotić, efendija travničke džamije, koji je jučer objavio da je Danko Puljić prešao na islam i tvrdio da je riječ o bratiću kardinala Puljića, što je danas demantirano, brat je Selme Cikotića, aktualnog ministra sigurnosti BiH.

Piše: G.L. / Dnevnik.ba

Aljo Cikotić se svojevremeno hvalio da su u njegovu džamiju i vehabije dobrodošle. Treći brat, Suljo Cikotić, glavni je imam medžlisa u Mostaru.- Advertisement – Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Aljo Cikotić, efendija travničke džamije na Kalibunaru, koji je bh. medijima potvrdio da je Danko Puljić koji je primio islam bratić kardinala Vinka Puljića, brat je Selme Cikotića (SDA), ministra sigurnosti BiH.

Podsjetimo, efendija Aljo Cikotić je na Facebook stranici kalibunarske džamije u Travniku objavio da su Danko i Antonija Puljić primili islam, te novinskoj agenciji Anadolija potvrdio da je Danko Puljić, sin brata kardinala Puljića.

Vrhbosanska nadbiskupija demantirala je da je kardinal Puljić u krvnom srodstvu s izvjesnim Puljićem i podsjetila kako je i prije 20 godina objavljena lažna vijest da je sestra kardinala Puljića primila islam.

Inače, efendija Cikotić se i 2010. godine našao u središtu skandala kada je, upravo džamija na Kalibunaru, u medijima opisana kao jedna od tri masovna okupljališta vehabija u Travniku.

Cikotić je tada, podsjetimo, prozvan da je “široko otvorio vrata svoje džamije vehabijama”.

“Nikad nije bilo konfrontacije između vjernika dvaju različitih pristupa islama”, rekao je tada Aljo Cikotić i potvrdio da u njegovu džamiju dolaze vehabije.

“Mi se ovdje trudimo pomiriti te različite pristupe vjeri, koji i nisu tako jako udaljeni, i za sada imamo uspjeha”, rekao je tada i dodao da su  vrata džamije za sve otvorena “jer to nije kao ulaz na bazen, pa ovaj može proći, a ovaj ne“.

Inače, obitelj Cikotić je u BiH doselila iz Crne Gore, pa je tako treći brat, Suljo Cikotić, aktualni glavni imam medžlisa Islamske zajednice u Mostaru.

Selmu Cikotića hrvatska javnost drži odgovornim za zločine nad Hrvatima u Bugojnu i nestanak bugojanske grupe Hrvata koji su iz logora pod njegovom ingerencijom odvedeni u mudžahedinski kamp na Rostovu gdje su ove godine pronađeni posmrtni ostatci četvorice bivših pripadnika HVO-a.

Cikotić do danas nije procesuiran, nego je ostvario ‘zavidnu’ političku karijeru.

Podsjetimo, džamija na Kalibunaru izgrađena je nakon rata, kasnih devedesetih brojni su Hrvati zbog toga prosvjedovali jer je, kako se tada navodilo, izgrađena bespravno na zemlji u vlasništvu Hrvata.