Slučaj Trgovska gora: Ekolozi “vrište”, a Plenkoviću sve ravno do… Une

Screenshot 2 65

U Sarajevu je održan sastanak u vezi s problematikom izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je sa koordinacionim odborom, sa ekspertnim i pravnim timom.

Bogutova ostavka

​- Imali smo priliku čuti otvorene stavove, bez mnogo kalkulisanja. Apsolutno se slažem sa konstatacijama da pravni tim, u najmanju ruku, nije ispunio očekivanja. Nevjerovatno je da nakon više od godinu nemamo rezultate rada ovog tima. Smatram to nekorektnim odnosom prema građanima, životnoj sredini i svemu onom što predstavlja slučaj Trgovska gora, a to je borba za živote sadašnjih i budućih generacija. Smatram da se za izostanak rezultata mora snositi odgovornost. Građanima je preko glave praznih obećanja i izgovora. Najmanje što je moguće učiniti je da predsjedavajući pravnog tima Željko Bogut podnese ostavku, a Savjet ministara Bosne i Hercegovine preduzme hitne korake na rješavanju blokade u kojoj se nalazimo, kazao nam je učesnik Mario Crnković, član Green tima iz Novog Grada.

Izostankom rezultata rada pravnog tima BiH je spriječena da preduzme adekvatne korake. Moramo pronaći osobe koje će istinski da se bore za interese građana, kazao je Crnković

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković je tokom boravka u BiH istaknuo da je Hrvatska o ovoj temi u kontinuiranom dijalogu s vlastima naše zemlje. On smatra da su naučnici prikupili informacije po kojima nema mjesta zabrinutosti za sigurnost građana.

– Na tom području, a riječ je o vojnom objektu u čijoj blizini nitko ne živi, nema nikakve opasnosti od ugroze zdravlja za građane ni u Hrvatskoj, na čijem je objekt teritoriji, ni u Bosni i Hercegovini, s druge strane granice, kazao je predsjednik Vlade Hrvatske.

Direktor Nacionalnog parka Una u BiH Amarildo Mulić pozdravio je okrenutost ka dijalogu i umirujuće poruke sa kojima je hrvatska delegacija došla u BiH.

Unska pruga

– Una je u gornjem toku već proglašena zaštićenim područjem u Hrvatskoj, s druge strane mi u NP-u Una konstantno surađujemo sa susjedima, jer dijalog nema alternativu. U budućnosti, kada BiH bude primljena u EU, vjerujem da ćemo vidjeti oživljavanje unske pruge, obnavljanje visećih mostova na Uni, možda jedan veliki nacionalni park sa upravama u obje države, izrazio je svoje nade direktor Mulić.

Hrvatska ima ogromne, mahom neiskorištene, potencijale na lijevoj obali Une. Mulić smatra da u BiH postoji želja da se problem Trgovske gore riješi razumno, uz dijalog, a ne na međunarodnom sudu. Ipak, pravni tim mora biti spreman i na drugu opciju.

IZVOROslobođenje
Prethodni članakVulin: Da se Srbe pita rata ne bi bilo narednih hiljadu godina, ali…
Sljedeći članakEkonomsko istraživanje: Žene globalno zarađuju znatno manje od muškaraca