Portal 072info

Slučaj trudnice koja je u pandemiji ostala bez jedne bebe, druga kritično

sa denis zvizdic clf 051120 00 14 48 01 Still006
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Posljednjeg dana oktobra, Beograđanka Nataša Gajić, trudnica koja je nosila blizance, u devetom mjesecu trudnoće saznaje da je pozitivna na koronu. Temperatura, kašalj malaksalost, simptomi postaju sve jači, međutim, prema riječima njenog supruga, Hitna pomoć odbija da je preveze u bolnicu upravo zato što je COVID pacijent.

“Mi smo mislili da je pukao vodenjak i na poziv njenog doktora Kikanovića, koji je vodio trudnoću, mi smo uspjeli da dođemo do Narodnog fronta. Tamo je urađen ginekološki pregled, sa bebama je bilo sve ok, moja supruga je molila da joj daju infuziju, pošto je bila iscrpljena. Jednostavno nam je rečeno – to je ono što mi možemo da uradimo i možete slobodno kući”, priča suprug Branko Gajić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Dan kasnije, Nataši, koja kod kuće već ima dvoje djece, još je lošije. Njen suprug priznaje da je pronašao, kako kaže, vezu da bi ih kola hitne pomoći prevezla do KBC Dragiša Mišović.

“Ne bih da imenujem doktoricu koja je sačekala ispred i rekla – šta vi tražite ovdje? Pitala je moju suprugu da li ima ginekoloških problema, ona rekla da nema i da joj je jučer rađen pregled u Narodnog Fronta. Moja supruga je molila da joj daju nešto, infuziju, da joj kažu da li da ide negdje drugdje ili tu da ostane. Ta doktorica je rekla da nema zakonski način i tehničke uslove da joj daju infuziju i zadrže je dok joj se ne stabilizuje stanje”, nastavlja Branko.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Porodica Gajić pomoć ponovo traži u Narodnom frontu. Kažu, iznevjerio ih je upravo ljekar koji je i vodio Natašinu trudnoću.

“Odlazimo tamo, riječi doktora Kikanovića su bile ‘samo joj oborite temperaturu i nek ide kući’. Ja ga zovem lično kao otac i muž, molim da je zadrži u bolnici, da nađe način, on je rekao ‘nema razloga da se zadrži u bolnici'”, dodao je Gajić.branko gajić, ispovest

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Branko Gajić tvrdi da njegovu suprugu u bolničku postelju nije htjela da primi ni doktorica u Frontu koja je uradila pregled.

“Ljutito je rekla – ‘slušajte i ovo da budete zadovoljni što ste dobili pažnju 15 minuta, zovite muža i recite mu da vam za 10 minuta ističe infuzija, da vas pokupi o odvede odavde'”, navodi Gajić.

Trudnici je temperatura i dalje rasla, a 2. novembra predvečer dobila je i kontrakcije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“To je dan pošto sam molio doktora da je ostavi u bolnici, molio, bukvalno molio, dan kasnije dobija kontrakcije, krvari i odlazimo u Narodni front. Ona je molila da se odmah uradi ultrazvuk i carski rez jer je osjećala da nešto nije uredu. Na kasnom ultrazvuku se utvrđuje da jedna beba ne daje srčane reakcije, onda se porodila, prošla kroz svu tu muku i onda su se borili i za Natašin život, nekih dva sata”, priča njen suprug.

Jedan blizanac je mrtvorođen, drugi je i dalje na aparatima i ljekari se bore za njegov život, dok je majka, sa upalom pluća, hitno prebačena u COVID bolnicu “Dragiša Mišović”.

“Kroz kakav pakao smo prošli, cilj ovoga što se ja javljam je da sutra, prekosutra, spasimo život nekom drugom djetetu, da roditelje poštedimo pakla kroz koji mi prolazimo, a još ni ne znamo koji su nam sve gubici. Ovde ako nemaš vezu ili prijatelje neke, ne možeš ništa, sistem ne postoji, takva je zemlja, nismo ravnopravni, nažalost”, emotivan je ovaj otac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Branko Gajić kaže i da su tek u srijedu, pošto je njegova supruga prebačena u “Dragišu Mišovića”, nadležni iz Zavoda za javno zdravlje došli da je pitaju kada je testirana i sa kim je bila u kontaktu. Potom je porodici Gajić naložena izolacija, dok čekaju rezultate testa na korona virus.

U “Frontu” kažu – formirana komisija, “Mišović” – nije bila pacijent za nas

Televizija N1 povodom slučaja porodice Gajić kontaktirala je i Ginekološko-akušersku kliniku Narodni front, kao i KBC Dragiša Mišović. U GAK Narodni Front kažu da je formirana Komisija za sprovođenje unutrašnjeg stručnog nadzora nad zbrinjavanjem pacijentkinje.

U dopisu N1, između ostalog, navode i da je Nataša Gajić, 01. novembra, nakon pregleda u KBC “Dr Dragiša Mišović”, upućena u dežurnu službu “Narodni front”, gdje odbija pregled, kao i hospitalizaciju koja joj je savjetovana radi intenzivnog nadzora blizanačke trudnoće, a bez znakova aktivnog porođaja.

U saopštenju stoji i da pacijentkinja nije kontrolisala trudnoću u GAK-u.bolnica dragiša mišović

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvi pregled blizanačke trudnoće kod njih je, kažu, obavljen 31.oktobra u dežurnoj službi, gdje se trudnica u 35-oj sedmici trudnoće, javlja zbog subjektivnog osjećaja da joj otiče plodova voda. Kompletno je pregledana i utvrđeno je da nije došlo do prsnuća plodovih ovojaka.

“Pacijentkinji je zakazana kontrola u našoj ustanovi i savjetovana je za nastavak već započetog lijčenja COVID infekcije”, kažu u Frontu.

Tvrde i da je 2. novembra smrt prvog blizanca dijagnostikovana na prijemu, te da je živorođeni blizanac COVID negativan i zbrinut na Odjeljenju neonatologije i stabilnog je stanja.

U KBC “Dragiša Mišović” navode da Nataša Gajić nije bila pacijent njihove bolnice, te da je zbog visokorizične blizanačke trudnoće trebalo da se kontroliše i da bude smještena u tercijarnoj ustanovi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodaju da je pacijentkinja zbog COVID-19, poslije porođaja, iz Narodnog fronta, na molbu direktora te ustanove prebačena u KBC “Dragiša Mišović”, uz odobrenje profesora doktora Vladimira Đukića.

N1

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Imunolog Karamehić o vakcinama protiv korone: Na putu smo da stanemo ukraj virusu

Portal 072info

Bajraktarević: Korona je najviše pogodila porodične biznise

Portal 072info

Hoće li brzo testiranje olakšati život u doba pandemije?

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME