SLUČAJ U BIH: Braća osuđena zbog davanja mita

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Braća Radomir i Miroslav Milanović iz Bijeljine priznali su krivicu za davanje mita i trgovinu uticajem, a banjalučki Okružni sud Radomira je osudio na godinu zatvora i 8.000 KM novčane kazne, a Miroslava na deset mjeseci zatvora i četiri hiljade maraka novčane kazne.

Od Radomira je oduzeta nezakonito stečena imovinska korist od 10.000 KM.

Inače, Vijeće banjalučkog Okružnog suda odbacilo je sporazum o priznanju krivice, u kome je bivši šef u Fondu za zaštitu životne sredine Republike Srpske Nebojša Lukić iz Doboja priznao da je počinio trgovinu uticajem, te da je tražio i uzeo 75.000 KM mita za dodjelu sredstava za sufinansiranje projekata na javnom konkursu.

Prema optužnici, Milanovići su dali Lukiću 75.000 KM mita da bi njihove firme  “Eko Radeks” i “Milanović transport”  prošle na konkursu za dodjelu novca za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Prethodno ih je on upoznao da imaju pravo da se prijave na konkurs i tražio mito, odnosno pola novca koji dobiju na pomenutom konkursu i dodatnih 5.000 KM.

Terete ih i da su tokom jula prošle godine tražili 45.000 KM mita od  vlasnice firme iz Srpca koja je na pomenutom konkursu dobila sredstva Fonda. 

Milanovići su joj rekli da je to potrebno da im da kako bi urgirali kod Lukića da joj omogući korištenje sredstava jer bez njegovog potpisa to nije moguće.

Nezavisne novine