Slučaj u Bosanskoj Gradišci: U košnicama krio puške i bombe

4 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jučer su uhapsili starog policijskog znanca Mladena Grbića (43) iz Bosanske Gradiške, te u šumi u mjestu Jelići pronašli vojno naoružanje i municiju, pišu “Nezavisne novine”.

Pretresene tri lokacije

Prethodno su policajci došli do saznanja da se u šumi, u košnicama pčelinjaka koji je napušten, nalazi vojno naoružanje i municija. Utvrđeno je da su te košnice, ali i zemlja gdje se nalaze, Grbićevo vlasništvo.

Pronađeno i oduzeto 13 vojnih automatskih pušaka, ali i 13 ručnih bombi, te tri tromblonske mine. Pronađen je i namotaj sporogorećeg štapina, dva sporogoređa štapina, kao i više od 2.000 metaka za puške i pištolje.

Pronašli su policajci i 18 detonirajućih upaljača, 29 puščanih okvira, 25 pištoljskih okvira, ali i optički nišan itd.

Grbić je uhapšen, a potom su pretresene tri lokacije koje koristi, uključujući i vikendicu u Jelićima.

– Tu je pronađeno i oduzeto više od deset led-lampi, kao i četiri sonde za mjerenje nivoa ugljen-dioksida u vazduhu i dva manometra-gas regulatora, kao i literatura o uzgoju i proizvodnji indijske konoplje.

Alarmni sistem

Kako pišu „Nezavisne“, u kući gdje stanuje Grbić pronađeno je i oduzeto blizu 30 metaka manevarske municije, futrola za pištolj i čahura od manevarskog metka, nišan i slično, ali i kutija sa glavnim kontrolnim uređajem za alarmni sistem, dva ventilatora, šest vreća sa univerzalnim supstratom za rastinje, kao i osam vreća profi supstrata za rastinje.

Vesna Vučić, portparol Policijske uprave Bosanske Gradiške, potvrdila je da policajci nastavljaju sa preduzimanjem daljih aktivnosti u vezi sa ovim slučajem.