Portal 072info

Služba za školsku higijenu INZ pionir sistemske brige o zdravlju učenika u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Početak godine, a i smanjen intenzitet aktivnosti zbog zimskog raspusta, prilika je da se rezimira urađeno, te najave planovi za 2020. godinu. 

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje upriličila je godišnju prezentaciju urađenog, kojoj su prisustvovali ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi ZDK Spahija Kozlić i direktorica Pedagoškog zavoda ZDK Aida Salkić. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Služba, koja djeluje uokviru Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prva je i jedinstvena služba koja radi preventivne i promotivne aktivnosti, prema učenicima i studentima, kojima je obuhvaćeno više od 43.000 učenika u 65 centralnih, 147 područnih osnovnih, 37 srednjih škola i osam fakulteta, odnosno svih 258 aktivnih školskih objekata u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona. 

U svakom kutku kantona

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Samo u protekloj godini naši timovi su proveli 187 dana u školama, i to uporedo u više projekata iz djelatnosti sva četiri naša odjela, ističe načelnik Službe dr. Fadil Šabović. Službu čine diplomirane medicinske sestre, magistrice i magistri, te doktor specijalista, a opis aktivnosti je prevelik da bi se moghao pobrojati, a kamoli detaljnije pojasniti, ističe dr. Fadil Šabović, načelnik Službe. 

Nakon što je, prije sedam-osam godina zaživio koncept rada Školske higijene u INZ, proteklih godina u manjem i jednostavnijem obliku slični projekti su pokrenuti u nekim dijelovima FBiH, ali za sada ne postoji sistem približan po obuhvatu i konceptu ovom u ZDK. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ovo je primjer kako se ostvaruje “partnerstvo u zdravlju” između različitih organizacija i institucija. Iako smo pratili, odobravali i učestvovali u dinamici aktivnosti, broj, obuhvat, kao i značaj aktivnosti ove Službe dolazi do izražaja kad se “poslože” na godišnjem nivou. Mogu samo reći da sam sretan da imamo jednog ovakvog ozbiljnog partnera kao što je INZ u djelovanju, a iz godine u godinu se pokazuje da je vaše vizionarstvo da budete prvi u FBiH u ovakvom pristupu imalo smisla i značaja, prije svega kad je zdravlje i prevencija bolesti učenika u pitanju, istakao je ministar Kozlić. 

Između ostalih poslova, timovi Službe za školsku higijenu rade preventivne preglede i skrining za rano otkrivanje poremećaja vida, sluha i lokomotornog sistema učenika u osnovnim i srednjim školama, antropometrijska  mjerenja tjelesne visine, tjelesne mase, obima struka i obima kukova. Tokom kalendarske 2019. godine ukupno je obavljeno više od 26.000 pregleda u svim školama ZDK. 

– Pokrenuti su i projekt “Đačke torbe”, mjerenja težine školskih torbi učenika u 2., 6. i 8. razredu osnovne škole, te pilot projekt skrininga na anemiju, ističe dr. Nino Hasanica iz ove službe, dodajući da se ova služba uviejk odazove i na pojedinačne pozive škola, sportskih klubova, nevladinih i vladinih organizacija i udruženja, te da su u protekloj godini učestvovali u četrdesetak programa i manifestacija. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tako je INZ bio prisutan na “Streetbasket Mokušnice turniru”, Sedmici sporta u Richmond Park International School Zenica, Okruglom stolu  povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa sindromom Down, organizovali školu zdravih navika uokviru škole plivanja društva “Winner”, radionicu u izviđačkom kampu na Boračkom jezeru, edukacije o šptetnosti nargila, okrugli stol o muzici kao terapiji, “Šetnica osmijeha” i Zenica Summerfest, projektima INZ-a “Zdrave navike za zdrave radnike” i “Aktivne zgrade”….

Direktorica Pedagoškog zavoda ZDK Aida Salkić ističe da se sa aktivnostima INZ i posebno ove Službe susretala još kao direktorica osnovne škole u Tešnju, a da joj je posebno drago što ima priliku da proširi saradnju i upozna se sa svim što “Školska” radi na prevenciji i edukaciji, kako učenika, tako i nastavnika. 

– Oduševila me sistematičnost i sveobuhvatnost posla kojeg obavlja tim od dvadesetak mladih ljudi, a sigurna sam da postoji još toliko načina za intenziviranje saradnje, kroz edukacije osoblja, nastavnika, učenika, ali i roditelja, ističe Salkić. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Projekt “Povećanje sigurnosti  u školama”

U INZ ističu da su otvoreni za sve vidove saradnje, te da se posbno može istači jačanje saradnje sa Upravom policije MUP-a ZDK. 

– Tokom 2019. godine intenzivirana je saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ZDK, Upravom policije, Odsjekom za edukaciju, te Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, Dječijom, omladinskom i lutkarskom scenom, u okviru projekta “Povećanje sigurnosti u školama”. U 74 osnovne škole radionicama je prisustvovalo 1.767 učenika. Javnosti je poznat i projekt kojim su obuhvaćene sve učenice šestih razreda o reproduktivnom zdravlju. Možemo izdvojiti još obuku osnova prve pomoći, kako za učenike, tako i za nastavnike, ali i radionice oralnog zdravlja za predškolski uzrast u vrtićima širom kantona, navodi Hasanica. 

U ovoj službi Instituta se obavljaju i kontrola mikrobiološke ispravnosti hrane u školskim kuhinjama, te vode koja se koristi u objektima, i to dvaput godišnje u svakom od školskih objekata u ZDK. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– U registru aktivnosti imamo 1.093 aktivnosti bukvalno u svakom naseljenom mjestu u Kantonu, a broj pređenih kilometara u Službi samo u ovoj godini je za 20 posto veći od obujma Planete Zemlje oko ekvatora, jer smo na točkovima po kantonu prošli 54.000 kilometara, ističe Šabović. 

Osim ovih aktivnosti, zaposlenici Službe su učestvovali na domaćim i međunarodnim skupovima, kongresima, simpozijima i edukacijama, te objavili kao autori ili koautori desetak stručnih radova. 


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Dodatni skrining na anemiju među školarcima u ZDK

Portal 072info

Dvije milijarde ljudi nema pristup redovnoj i zdravoj hrani

Portal 072info

COVID-19 uputstvo za škole, fakultete i vrtiće

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME