Službeni automobil nove premijerke Italije izazvao kontroverze, odlučila se za domaću limuzinu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Službeni automobil kojim se vozi nova premijerka Giorgia Meloni je jedno od značajnijih pitanja ovog vikenda za Italijane. Konzervativna političarka se odlučila za domaću proizvodnju, tj. za automobil Alfa Romeo Giulia.

Meloni je jučer, 22. oktobra, na polaganje zakletve došla u vozilu Fiat 500 L, što je uobičajno za ranije premijere, a otišla Audijem A6. Kako piše milanski list il Giornale, vožnja u njemačkoj limuzini je izazvala mnogo kontroverzi.

Audi A6 kojim se vozila nakon polaganja zakletve (Foto: EPA-EFE)
Audi A6 kojim se vozila nakon polaganja zakletve (Foto: EPA-EFE)

Međutim, za pojedine je bespotrebno to problematizirati zbog toga što do polaganja zakletve nije bila na funkciji premijera, pa nije ni imala mogućnost odlučivanja. Njemačka limuzina je bila odluka njenih prethodnika.

Međutim, Meloni se odlučila da se vozi u italijanskoj limuzini Alfa Romeo Giulia te je danas, prvi dan posla na radno mjesto došla ovim automobilom. Pojedini italijanski mediji su objavili da joj je jedan od prvih zahtjeva bio da na raspolaganju ima vozilo domaćeg proizvođača.

Glasine kazuju da je namjeravala da to bude Fiat 500 L, ali da je iz sigurnosnih razloga morao biti blindirani automobil. Premijerkina pratnja je bila u još jednom vozilu domaće proizvodnje, terencu Alfa Romeo Stelvio.