Službeno potvrđeno: Ko ima sestru – bolja je osoba

Ah, te sestre. U jednom se trenutku s njom boriš oko (njenih) cipela, a već ste sljedeću minutu opet najbolje prijateljice. I ne samo zato što zbog sestre u kući praktički imate dva “svoja” ormara s odjećom, već je doista dokazano da je onaj ko ima sestru bolja i ljubaznija osoba.

Do tog su zaključka došli i stručnjaci na Sveučilištu Brigham Young, otkrivši da sestre jako pomažu u razvoju dobrih društvenih sposobnosti – komunikaciji, nalaženju kompromisa i dobrim pregovaračkim vještinama.

Glavni istraživač, profesor Alex Jensen, ističe da prisustvo sestara ublažava osjećaj usamljenosti, nepoštovanja, krivnje, samosvijesti i straha. Ali, i ne samo to.

“Ono što znamo sugerira da sestre igraju veliku ulogu u promicanju pozitivnog mentalnog zdravlja”, rekao je Jensen, dodavši da su upravo sestre zadužene da porodica bude složnija i kasnije u životu, jer se one više trude održati kontakt i prisnost. To je jednostavno u njihovoj prirodi, da budu suosjećajnije i velikodušnije.

Kako je izjavila voditeljica ovog istraživanja, Laura Padilla-Walker, svađe sa sestrom uvijek prođu bolje nego kad se svađaju braća, jer dok god postoji ljubav, pozitiva će kod njih uvijek pobijediti, one će i u svađi pokušati naći bolji kompromis i to zato što u trenutku “borbe” znaju bolje regulirati svoje emocije. A to je jako važna vještina, kako za veću bliskost u porodici, tako je i odlična škola za kasniji život i bolju vještinu pregovaranja.

I zato su sestre posebno dobre svojoj braći, što je ovo istraživanje doista i pokazalo, jer su muškarci koji su odrastali sa sestrom kasnije postali bolji pregovarači, odnosno bolji su u komunikaciji i to posebno sa ženskom populacijom.

A čak ni to nije sve, jer su i druga istraživanja pokazala da postojanje sestre u životu koja je znatno različita od svog brata donosi niz prednosti u adolescenciji.

Mnogi koji su odrastali uz sestru kažu da su baš zbog nje postali nekako bliskiji u turbulentnim godinama te da im je upravo sestra bila najpouzdaniji izvor informacija o suprotnom spolu.

I na koncu, istraživači su izjavili da ih ovakvi rezultati nisu previše začudili jer su se djevojke općenito pokazale bolje u otvorenoj komunikaciji i pozitivnoj podršci, a što neminovno vodi do zdravije i snažnije veze među članovima porodice.

I činjenici da ćete zbog takve osobe i vi postati bolji.

Živjele sestre!

index.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE