Smailbegović: Nemoguće procijeniti štete napravljene nefunkcionisanjem Komisije za vrijednosne papire

44 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izjavio je za Fenu da je nemoguće procijeniti kolike su štete napravljene nefunkcionisanjem Komisije za vrijednosne papire u prethodnom periodu.

Istakao je da su dvije godine jako dug period za takvu stvar i da je vjerovatno takva nebriga za privredu specifična samo za Federaciju BiH.

– Sigurno se radi o velikim štetama, ali bi indirektne posljedice mogle biti i gore – rekao je Smailbegović.

Pojasnio je da je to postalo jako loš signal svim domaćim i stranim investitorima i privrednicima koji će sada dobro razmisliti da li ovdje vrijedi investirati.

Smailbegović je precizirao da se to vidi na primjeru Lidla koji je došao u BiH i napravio sjedište u Republici Srpskoj, a ima još primjera firmi kao što je Coca-Cola koje su dugo imale sjedište u FBiH pa su ga izmjestile.

Smatra da komisiju očekuje prilično izazovan period, jer se nakupilo jako puno predmeta koje trebaju riješiti.

– Prije otprilike pola godine dobio sam podatak da oko 600 predmeta čeka formiranje komisije, a danas ih je sigurno više – naveo je Smailbegović.

Ipak vjeruje da će komisija utvrditi prioritete po kojima će riješavati zaostale predmete, nakon čega bi trebala nastaviti s normalnim funkcionisanjem.