Smailbegović: Njemačka je u strahu od recesije, u značajnoj mjeri smanjuju narudžbe iz BiH

euri euro Dusko Jaramaz Pixsell
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Njemačka je najveći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine i svaka negativna pomjeranja u najjačoj ekonomiji Evropske unije imaju posljedice za naše izvoznike.

– Evropa po svemu sudeći ulazi u recesiju. Njemačka se boji, oni su poslovično oprezni. Digli su, hajmo to reći, ručnu kada su u pitanju narudžbe.

Jednostavno, Nijemci se plaše šta će im donijeti aktuelna energetska kriza, tu su problemi sa strujom, plinom, naftom… – kaže za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca u entitetu Federacija BiH.

ČITAJ JOŠ:  Komšić: Sada više nema nikakve dileme – ide se na razbijanje države BiH

Prema njegovim riječima, dvije industrijske grane su prve na udaru.

– U pitanju su automobilska industrija i sektor drvne koji se tiče izrade namještaja. Narudžbe se znatno smanjuju, prema informacijama koje imam registrovan je pad od najmanje 30 posto u odnosu na decembar 2021. godine.

To je jednostavno tako, ostaje da se nadamo da će Njemačka i njena ekonomija s minimalnim negativnim posljedicama proći kroz ovo turbulentno vrijeme. Samim tim bit će i našoj privredi lakše – podvlači Smailbegović.

ČITAJ JOŠ:  Smailbegović: Dovoljan je jedan papir za dolazak stranih radnika, a ne 26 koliko ih se traži u BiH

No ističe da ima i dobrih vijesti.

– Evropske kompanije se sve više odmiču od Azije i nabavke proizvoda ili poluproizvoda iz tog dijela svijeta, a osnovni razlog je skup i nesiguran transport. Ekonomije zemalja EU-a traže alternative u bliskom okruženju, oni kažu na Mediteranu.

Tu uključuje države zapadnog Balkana, Turske, sjeverne Afrike… To je prilika za naše kompanije da preuzmu poslove od azijskih država. Nadam se da se neće raditi o pojedinačnim slučajevima, već da to može postati uspješan trend – nada se Smailbegović.

ČITAJ JOŠ:  Jusuf Duraković: BiH fali bravara, a ne inžinjera, ali djeca žele da...

Faktor.ba

072INFO TV