s
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 1, 2021 @ 20:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine održalo je danas press konferenciju povodom najava povećanja cijena električne energije za privredne subjekte.

NER FIT

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je da se ovo poskupljenje već uveliko realizira.

– Ova situacija bi se sasvim komotno mogla nazvati privatni sektor u raljama vlasti. Mi smo u defanzivi, sa svih strana su udari. Poskupljenje električne energije je godišnje 200 miliona KM za privredu, zamjena fiskalnih kasa 80 miliona KM – rekao je Smailbegović.

Napomenuo je da je Udruženje potpisalo pet kolektivnih ugovora sa granskim sindikatima te istakao da su svi ovi faktori izvršili udar na privredu od 25 posto.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Ovo je loša poruka stranim investitorima. Radnicima je to poruka da pakuju kofere, bit će im bolje vani. To se dešava u trenutku kad BiH ima velike šanse za pomak u ekonomiji. Skoro cijela Evropa se sada okreće ka regionu – naveo je Smailbegović.

Nikhil Mehta, generalni direktor Acelor Mitala Zenica naveo je ova kompanija koristi 500.000 megabajta energije svake godine.

– Dobili smo ponudu za povećanjem električne energije od 125 posto. Za nas je veoma teško ako dođe do ovog povećanja. Ovo nije jedino povećanje u kojem se nalazimo. Imamo povećanje cijene uglja od 500 posto. Ovo nije ugalj koji se koristi u energetici nego u samoj proizvodnji čelika. Nije dostupan u Bosni, kupujemo ga iz SAD i Australije i nemamo mogućnost da smanjimo cijenu tog uglja. Ovo će postati ogroman problem proizvodnji čelika u Zenici – rekao je Mehta.

Naveo je da će ovo imati mnogo utjecaja jer sve što dođe u ovu kompaniju prenijet će se i na druge.

Adem Hanić, direktor TMD Group Gradačac istakao je, da pored napada na državu, vrši se napad na industriju i razvoj države.

– Nije mi jasno kako niko ne vidi šta će se desiti poslije ovog poskupljenja. Ja dolazim iz autoindustrije gdje nemamo mogućnost nikakvog povećanja, nije se desilo zadnjih 17 godina, zato što je prednost ove države je što imamo jeftiniju električnu energiju i radnu snagu – rekao je Hanić.

Dodao je da, ukoliko dođe do povećanja, sa novom godinom će se doći do stečaja.

– Moja kompanija zapošljava direktno 800 radnika. Sigurno ćemo morati zatvoriti jer je električna energija sirovina. Doći će do zatvaranja radnih mjesta. Nećemo iskoristiti šansu da razvijemo industrijski ovo područje gdje imamo čak bolju šansu od Srbije – kazao je.

Kasim Kotorić, savjetnik direktora kompanije Pobjeda iz Tešnja naveo je da će ovo poskupljenje biti udar na privredu.

– Ovo što radi Elektroprivreda graniči sa ludošću. Oni koji treba da brinu o nama, državi, privredi, industriji, da li to rade na najbolji način, vi procijenite – naveo je Kotorić.

Sead Pašić, predstavnik kompanije Sisicam Soda Lukavac, ponovio je da će cijela industrija imati negativne posljedice.

– Dostigli smo nivo da poslujemo stabilno. 80 posto naših sirovina su domaće i za očekivati je da povećanje cijene struje utječe i na cijenu svih sirovina na domaćem tržištu. 99 posto smo izvoznik – naveo je Pašić.

LIDER