Smajić: Vlasti u RS raspravljaju o temama koje nisu u ingerenciji entiteta

Za ponedjeljak, 6. juna, zakazana je posebna sjednica Narodne skupštine RS-a s jednom tačkom dnevnog reda “Razmatranje informacije o međunarodnoj, političkoj i bezbjedonosnoj situaciji – mjesto i uloga RS-a”.

Tim povodom zastupnica Stranke za BiH u NS RS Begija Smajić saopćila je da vlasti u RS nastavljaju sa “besmislenim trošenjem i sredstava i vremena raspravljajući o temama koje nisu u ingerenciji entiteta, nego države”.

– Mjesto za smislenu raspravu o međunarodnim odnosima jeste u Predsjedništvu BiH koje je po Ustavu zaduženo za vođenje međunarodnih odnosa. Milorad Dodik koji je član tog istog Predsjedništva godinama zamajava svoje sljedbenike kako je bh. entitet RS međunarodni subjekat. U isto vrijeme se poziva na poštivanje Ustava BiH kada se prepadne dodatnih sankcija – kazala je Smajić.

Ističe da je slična stvar sa bezbjednošću ili sigurnošću. Na državnom nivou, kaže, postoji Ministarstvo sigurnosti ili bezbjednosti koje je u sastavu Vijeća ministara koje vodi član SNSD-a Zoran Tegeltija. Entiteti, kako navodi, imaju ministarstva unutrašnjih poslova jer se entiteti time bave, uz koordinaciju sa vrha države.

– Suprotno ovome predložila bih raspravu o temi obmana građana od strane aktuelne vlasti po raznim pitanjima (ustavne ingerencije entiteta, tihi povratak u državne institucije itd.), konstantna proizvodnja međunacionalne mržnje, javni antisemitizam i islamofobija koju promoviše Dodik, razlog iseljavanja stotina hiljada mladih ljudi itd. Sve to se dešava za vrijeme dvodecenijske vladavine Milorada Dodika – napisala je u današnjem saopćenju Smajić. 

Avaz