Smanjena potreba za hospitalizacijom u KB Zenica, zatvoren veći dio Odjela za Covid-19

Kantonalna bolnica Zenica KBZ KB Zenica

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ), zbog smanjenja potrebe za hospitalizacijom većeg broja Covid-pozitivnih pacijenata, zatvorila je veći dio svog Odjela za Covid-19 te sve hospitalizirane pacijente u smjestila na Odjel za zarazne bolesti, potvrdio je Feni direktor KBZ-a dr. Rasim Skomorac.

On je istakao kako su u Odjelu za Covid, koji je smješten u podrumskom dijelu Odjela za ortopediju, ostali samo pacijenti koji su na Odjelu za intenzivnu njegu.

  • Veći dio tog odjela je izmješten i dezinficiran. Ostalo je još samo pet pacijenata na intenzivnoj njezi, od kojih je jedan priključen na respirator. Trenutno na Odjelu za zarazne bolesti imamo smještena 63 pacijenta, a jučer i danas nismo imali smrtnih slučajeva – ističe direktor Skomorac, koji dodaje da je došlo i do smanjenja broja angažiranog medicinskog osoblja na liječenju tih pacijenata.
  • Iskoristili smo ovu, nešto povoljniji situaciju pa smo neke ljude poslali i na korištenje godišnjeg odmora – kaže Skomorac.

Zeničko-dobojski kanton, mada je bilo najava da bi početkom maja mogle stići veće količine vakcina i za masovniju vakcinaciju stanovništva, do sada je protiv koronavirusa vakcinisao nešto više od 7.700 osoba.

  • Nemamo zvaničnih najava da ćemo uskoro dobiti veće količine vakcina, za masovniju imunizaciju. Dodatnu količinu od 2.000 vakcina kineskog Sinofarma rasporedili smo po domovima zdravlja u našem kantonu, koji će ih utrošiti po svom programu vakcinacije – kaže kantonalni epidemiolog i koordinator za vakcinaciju protiv Covida-19 dr. Alis Kozica.

Domovima zdravlja upućeno je i 1.346 doza vakcina proizvođača Sinovac, namijenjenih za revakcinaciju osoba koje su ranije primile prvu dozu tih vakcina.