Smanjenje PDV-a: Predizborna kampanja, konkretna ekonomska politika ili ipak nešto treće?

euri

Ova godina, “koja bi mogla biti” izborna, osvježila je staru najavu snižavanja stope PDV-a, koja je od uspostave ovog važnog fiskalnog sistema “zakovana” na 17 posto. Naravno, ideja je došla iz političkih stranaka.

Prije sedam dana zastupnici SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kojim je predviđeno uvođenje niže stope PVD-a na lijekove i osnovne životne namirnice.

Ovaj prijedlog zapravo predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a, niže od 10 posto za lijekove, brašno, hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogeniziranu dječiju hranu, ali i uvođenje više stope od 22 posto na luksuzne proizvode, kako su naveli. Sam prijedlog u javnost je prvi iznio stranački lider Milorad Dodik.

Prijedlog su podržali i iz opozicionog političkog rivala – SDS-a. Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je kako je njegova politička opcija uvijek bila za to da se smanji ili diferencira stopa PDV-a za određene proizvode.

U ovoj stranačko-fiskalnoj slagalici zanimljiva su dva detalja:

  • SNSD ne predlaže smanjenje stope PDV-a, kako su naznačili u samoj najavi, već samo uvođenje niže stope za nekoliko osnovnih potrepština, ali i povećanje PDV-a za luksuznu robu. Sada je sva roba oporezovana istom stopom od 17 posto.
  • Upravo je SNSD-ov predsjedavajući Vijeća ministra BiH Zoran Tegeltija neposredno pred početak pandemije forsirao prijedlog povećanja jedinstvene stope PDV-a.

S druge strane, sve promjene ili usložnjavanja PDV sistema prije ili kasnije budu odbijeni zbog, kako obično kažu iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), nemogućnosti provedbe u postojećim kadrovsko-tehničkim uslovima.

PDV je “zlatna koka” ovog sistema i bez obzira na sve ideje, bile one predizborni spin ili ekonomska ospervacija političkih zvaničnika, niko još nije želio ući u rizik mijenjanja nečeg za što se unisono misli da je najvitalniji dio javnog sistema kod nas.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakPogledajte fotografije s kumstva Dalije Džeko, kćerke najpoznatijeg bh. para
Sljedeći članakDALILA I CAR SU BOLESNICI, ONA NEMA MOZGA: Huso Mujić ogorčen dešavanjima u “Zadruzi”