726398B5 CEBC 467F A69E EDDFDEA2DA3F
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Zastupnica PDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Mira Pekić, kaže da je, šest mjeseci nakon što je usvojena Inicijativa o smanjenju stope PDV-a u oblastima ugostiteljstva, turizma i putničkog saobraćaja sa 17 posto na pet posto do kraja 2022. godine, stigao odgovor Uprave za indirektno oporezivanje u kojem se tvrdi da to nije moguće sprovesti.

Ona je inicijativu podnijela u oktobru 2020. godine s Branislavom Borenovićem,

“Odgovor je klasični birokratski i navode da nije primjereno trenutku, da će smanjenje PDV-a imati posljedice za sve nivoe vlasti, te da se PDV ni u jednoj zemlji ne koristi za prevazilaženje krize uzrokovane virusom korona. Ako nije sada trenutak da se pomogne onima koji su najviše pogođeni krizom, kada je? S druge strane, imamo primjere zemalja u okruženju koje jesu koristile PDV za prevazilaženje krize. Ovi navodni razlozi nama nisu dovoljni da odustanemo od inicijative“, kaže Pekić.

Ona dodaje da se Vijeće ministara ministara, koje je imalo obavezu da realizuje inicijativu, sakrilo iza Uprave za indirektno oporezivanje.

Pekić kaže da PDP ima spremne Izmjene i dopune Zakona o PDV-u, te da će biti upućene u parlamentarnu proceduru, a tiču se, između ostalog, i smanjenja stope PDV-a na osnovne životne namirnice.