Smije li iko stati na crtu Izetbegoviću: Svako čije se ime spomene završi na isti način

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bakir Izetbegović je već osam godina prvi čovjek SDA. Na ovu poziciju izabran je na kongresu koji je održan u maju 2015. Na narednom, osmom kongresu, koji je zakazan za oktobar ove godine, imaće priliku da provjeri da li je još popularan u stranci. On se nada da jeste, jer je već istakao svoju predsjedničku kandidaturu.

Pripreme za kongres su već u toku, a jučer je održana sjednica Predsjedništva SDA. Prema pojašnjenju koje smo dobili, radi se o pripremnom sastanku uoči sjednice Glavnog odbora, zakazane za narednu sedmicu.

PROGON KONKURENATA

Za sada se još niko nije prijavio da Izetbegoviću u ovoj utrci stane na crtu. Najbliži tome je, ako je suditi po medijskim istupima, Šemsudin Mehmedović, koji je u svojim kritikama na račun Izetbegovića mlađeg nerijetko oštriji čak i od političkih protivnika.

– Ovakva SDA savršeno odgovora ciljevima Dodika i Čovića, Hrvatske i Srbije, kazao je Mehmedović za Oslobođenje, odgovarajući na pitanje da li Izetbegović treba ostati predsjednik SDA.

Međutim, kod Mehmedovića je problem njegove dosljednosti. Tako je, podsjećamo, 2017. godine najavio da zajedno sa Senadom Šepićem, Sadikom Ahmetovićem i Salkom Sokolovićem napušta SDA. Na kraju su Šepić, Sokolović i Ahmetović otišli, dok je Mehmedović ipak ostao vjeran SDA. No, od poraza Izetbegovića u utrci za Predsjedništvo BiH i otvaranja teme o mogućem nasljedniku svako pomenuto ime kažnjeno je žestokim progonom na društvenim mrežama i u odanim medijima.

Ukoliko Bakir Izetbegović još jednom bude izabran na oktobarskom kongresu za predsjednika SDA, uz pretpostavku da će na toj poziciji ostati do kraja mandata, koji bi trebao trajati četiri godine, po dužini predsjednikovanja nadmašiće svog oca Aliju. Naime, Izetbegović stariji je na čelu stranke bio 11 godina, od osnivanja SDA 1990. do 2001, kada je odstupio sa ove pozicije.

NAJDUGOVJEČNIJI PREDSJEDNIK

Naslijedio ga je do sada najdugovječniji predsjednik SDA Sulejman Tihić. On je ovu funkciju obavljao 13 godina, do 2014, odnosno do smrti. Tada stranku preuzima Bakir Izetbegović, kao privremeni predsjednik, dok nije naredne godine izabran na ovu funkciju u punom kapacitetu.

image

Kako se bliži kongres, tako pukotine u SDA postaju sve vidljivije. Posljednja je odlazak Alme Čolo iz stranke. Iako je bila jedna od istaknutijih članova, posebno u vrijeme pregovora o izmjenama Izbornog zakona, Čolo se u posljednje vrijeme prilično povukla iz javnosti. Onda je u srijedu objavila kako napušta SDA. Iako nije željela detaljnije govoriti o razlozima napuštanja, rečenica: “Eto im Amor Mašović”, pokazuje da postoji nezadovoljstvo pozicijom, ali i politikom stranke.

Press