AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Neke rešetke od roštilja se mogu prati u mašini, a kako biste bili sigurni u to, najbolje je pročitati upute koje ste dobili s roštiljem. Neki materijali se mogu prati iako to generalno nije dobra ideja.

Nakon roštiljanja idealno bi bilo kad bi tu rešetku mogli jednostavno prepustiti mašini. Ali većina to ne čini, i to s razlogom, iako mnogi razmišljaju o tome. Ipak, neke rešetke se mogu prati u perilici, a siguran odgovor dobit ćete u uputstvima koje ste dobili sa svojim roštiljem. Upute možete potražiti i online za svoj mode. Generalno gledajući, pranje u mašini suđa nije dobra ideja. Ako su rešetke izrađene od lijevanog željeza ili čelika, velika je vjerovatnoća da će je nakon pranja u mašini početi napadati hrđa. Jedino one od nehrđajućeg čelika i porculanskog emajla neće, ali ako na krajevima rešetki ima dijelova koji nisu pokriveni porculanom, ti dijelovi bi mogli pohrđati.

Ako na rešetkama ima puno zagorene masnoće i malo je vjerovatno da će je očistiti i najbolja mašina. Štaviše, pranje u mašini bi moglo samo pogoršati stanje, tako da se masnoća dodatno zapeče za rešetke tokom procesa sušenja posuđa. Nakon toga, bit će vam još teže skinuti taj masni sloj. Osim toga, dio rešetki mogao bi se jako ugrijati u perilici i početi pucati, tako da završni premaz i masnoća otpadaju u komadima, koji mogu začepiti odvod perilice.

Dakle, nije mudro stavljati rešetke od roštilja u mašinu. Umjesto toga, nakon svake upotrebe, dok su rešetke još tople, dobro ih operite krutom četkom. Ako to zaboravite, očistite ih nakon što sljedeći put zapalite roštilj, prije nego što počnete peći na njima. Za rešetke od nehrđajućeg ili lijevanog željeza korisna je četkica za roštilj od nehrđajućeg čelika, ali možete iskoristiti čak i zgužvanu kuglu od aluminijske folije, kao abrazivni piling. Povremeno – možda jednom usred ljeta i jednom po završetku sezone, odnosno ako vam se da još koji puta u međuvremenu dobra je ideja natopiti ih u sudoper tople vode, s malo deterdženta za pranje posuđa i onda ih oribati četkicom ili aluminijskom folijom.

24sata.hr