Portal 072info

Smijeh od kojeg se tresete može vam spasiti život

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kad god se smijete od srca, dijafragma postaje svojevrsna pumpa koja potiče limfnu cirkulaciju. Na isti način kao što srce tjera krv kroz krvne žile 

Jeste li znali da je jedan od razloga zbog kojeg je smijanje od srca dobro za zdravlje činjenica da iskren smijeh potiče zdravu cirkulaciju limfe. Zapravo, ovakav smijeh doslovno čisti i jača organizam. Tu nije riječ o pristojnom smijehu, nego o pravom smijehu zbog kojeg se stisnu trbušni mišići, a iz oka čak potekne i suza radosnica. Nije vam jasno kakve veze ima smijeh s limfnim sustavom? Razmislite malo od čega se sastoji.  

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Šao je limfni sistema

Limfni sistem čini serija žila koja prolazi po cijelom tijelu, jednako kao i krvne žile. Najmanje su limfne kapilare, koje se nalaze u sloju krvnih kapilara. Ove vrlo propusne žilice upijaju suvišnu tekućinu iz okolnog tkiva, te je šalju u veće, sabirne limfne žile, koje prenose limfu do žilnih stabala. Ona se spajaju i tvore limfne vodove, iz kojih tekućina odlazi u vene.  

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Tu i tamo limfne žile prolaze kroz limfne čvorove koji mogu biti mali poput zrna graška ili veličine badema. Skupine limfnih čvorova locirane su oko pazuha, vrata, prsa, trbuha i slabina.

Limfnim žilama mogu putovati i uzročnici raznih bolesti. Iz tog razloga limfni sisitem potpomažu limfni organi. U njih spadaju limfni čvorovi (raspoređeni duž sabirnih limfnih žila), slezena, prsna žlijezda, krajnici, sluznica crvuljka i nakupine limfnih čvorića (Peyerove pločice) u tankom crijevu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Ti organi sudjeluju u proizvodnji i pohranjivanju limfocita, glavnih stanica imunološkog sistema. Zdrav limfni sistem pridonosi zdravlju organizma.

Zadaća limfnog sistema

Limfa neprestano skuplja otpadne tekućine koje okružuju stanice, ispire ovu tekućinu i vraća je u krvotok. Limfne žile prenose ovu tekućinu po cijelom tijelu, dok limfni čvorovi koriste specijalizirane bijele krvne žile koji je čiste, uklanjajući otpadne tvari, mrtve stanice, pa čak i neželjene mikroorganizme.  

Jasno je da je jak i kontinuirani tijek limfe nužan za čišćenje tijela koje je onda u dobrom stanju.

Vratimo se sad na smijeh. Iskreni smijeh koji trese trbuh utječe na ubrzano vibriranje dijafragme gore-dolje, što stvara pritisak na centralne limfne žile koje prolaze sredinom tijela. Zapravo, kad god se smijete od srca, dijafragma postaje svojevrsna pumpa koja potiče limfnu cirkulaciju. Na isti način kao što srce tjera krv kroz krvne žile.  

Kako još pokrenuti limfni sistem

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

No, budući da je smijanje od srca sve rjeđe, postoje još neki načini na koje možete pokrenuti limfni sistem:  

1. Češće duboko dišite, koristeći dijafragmu.

2. Krećite se, krećite se, krećite se. Limfne žile su okružene velikim mišićnim skupinama. Što se više krećete, to će mišići više pritiskati limfne žile, a to će opet poticati dobru cirkulaciju limfe. Sve limfne žile sadrže brojne zaliske koji usmjeravaju tekućinu u željenom smjeru. Naime, limfa teče samo u jednom smjeru – prema srcu.  

3. Jedite hranu koja krvne žile održava fleksibilnim. Mnoge limfne žile idu usporedo s arterijama. A zdrava cirkulacija u arterijama stvara jako pulsiranje koje potiče i tok tekućine u limfnim žilama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

4. Limfna drenaža. Kod ove vrste „masaž“’ bitno je da vas drenira osoba koja ima medicinsku naobrazbu i iskustvo. Glavni cilj drenaže je potaknuti limfnu cirkulaciju i, indirektno, krvnu cirkulaciju, imunološki sisitem te autonomni nervni sistem. Ima značajnu ulogu u smanjenu obujma ekstremiteta zbog nastanka limfedema koji predstavlja estetski i funkcionalni problem.

Avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6