Smijemo li jesti hranu koja padne na pod?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Nekada je teško zamisliti da slučajni pad palačinke prilikom ‘okretanja’ na pod kuhinje, u samo nekoliko sekundi može pokupiti bakterije opasne po zdravlje čovjeka, no znanstvenici govore da se pod mikroskopom događaju iznenađujuće stvari koje bi vas mogle ‘izliječiti’ od spašavanja slasnog zalogaja.

Među nutricionistima i liječnicima postoje dva tabora kada je riječ o hrani koja slučajno dodirne pod – oni koji vjeruju da bi takvu hranu bez sustezanja trebalo baciti u smeće, i oni koji smatraju da bi se ista trebala podići u roku od pet sekundi. Bez primanja bakterija!

Dosadašnja istraživanja su pokazala da salmonela i neke druge opasne bakterije mogu preživjeti čak do četiri tjedna na suhim površinama, te da mogu biti prebačene na hranu čak i u najkraćem susretu namirnice s prljavim podom.

Nedavne studije prevedene na katedri Mikrobiologije britanskog sveučilišta u Astonu su pak pokazale da sporo podizanje namirnice s poda, odnosno u roku većem od pet sekundi, može povećati šansu od prebacivanja bakterija s poda na hranu.

Također, ista je studija pokazala da će bakterija biti lakše prenesena s laminata ili keramičke površine, nego što je to slučaj ako hrana padne na tepih.

O zdravstvenoj ispravnosti hrane s poda utječe i vrsta namirnice: stručnjaci su dokazali da će se bakterije teže upiti na suhim i krutim namirnicama poput krekera i čipsa, a trenutno zalijepiti za kuhane špagete ili neku drugu vrstu ljepljive hrane.

A da mi lijepo jedemo nad stolom?