Smisao za humor može produžiti vaš život za 8 godina

Screenshot 6 34

Psihologinja Jennifer Aaker i poslovna savjetnica Naomi Bagdonas su napisale knjigu o smijehu i njegovom utjecaju na život. Knjiga navodi brojna istraživanja koja dokazuju da smijeh poboljšava kvalitet života, ali i da ga može produžiti za 8 godina.

U knjizi “Humor, ozbiljno” su pojasnile rezultate istraživanja koje je obuhvatilo 1,4 miliona ljudi u 166 zemalja širom svijeta, a rezultati kažu – smijemo se previše rijetko.

Ustanovile su i da stopa “smijeha” opada nakon 23. godine života ili zapravo na glavnoj tački preokreta u odrasloj dobi, nakon fakulteta.

Jedno od istraživanja iz knjige pokazalo je da se četverogodišnjak smije 300 puta dnevno, dok se četrdesetogodišnjak smije 300 puta svakih 10 sedmica. Također, istraživanje dokazuje da zdrav smisao za humor može pomoći i u poslu i u životu.

U knjizi ukazuju na jedno istraživanje iz Norveške koje je 15 godina pratilo više od 50.000 ljudi. Rezultati su pokazali da su oni s izraženijim smislom za humor u prosjeku živjeli osam godina duže od ostalih.

Copy

Magazin Travel and Leisure navodi kako su Aaker i Bagdonas prepoznale važnost humora te na Stanford poslovnoj školi pokrenule specijalne časove humora.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakMilijunaš: Sve džokere potrošila na jednom pitanju – znate li vi odgovor?
Sljedeći članakZENICA: Ovo je Ismet Gigović, suprugu šutao u glavu dok je vrištala i molila ga da prestane