Šmit ljudožder

„Šmit kritizirao reisa Kavazovića u svom posljednjem izvještaju UN-a“, zaurlali su mediji pod kontrolom bivšeg režima prije nekoliko dana nastojeći proizvesti novu kontroverzu i mržnju prema visokom predstavniku u BiH, a potom i zapadnim državama koje simbolizira.

Šmit je, kažu, u izvještaju upozoravao da Kavazović svojom retorikom unosi podjele, pa se potpisivala i peticija protiv Šmita, a bivši reis Mustafa Cerić, znan kao Hižaslav, zaprijetio je njemačkoj državi da će joj vratiti nekakva priznanja – zbog čega u Berlinu, sigurno, danima nisu spavali.

Vjerovatno prestravljeni ovom Hižaslavovom prijetnjom i svjesni dubinske ljage koju bi njegov potez mogao nanijeti Njemačkoj i poljuljati njen ugled u svijetu, ekonomsku snagu i vodstvo u Evropskoj uniji, Šmit je odlučio revidirati svoj izvještaj.

A onda je pred Vijećem sigurnosti pročitao izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini. Kao najveći remetilački faktor funkcionalnosti i napretka BiH Šmit je jasno i nedvosmisleno na nizu primjera označio lidera RS Milorada Dodika.

No, Šmit je zaista spomenuo i reisa Huseina ef. Kavazovića. Kazao je da, iako je tokom rata lično bio žrtva, sada je uključen u dijalog pomirenja između vjera i naroda.

Kako će ovo sada objasniti kerberi bivšeg režima koji su nas danima upozoravali i nastojati „hajcati“ tvrdnjama da se pred UN-om sprema brutalni napad na reisa, pritom potpuno ignorirajući spominjanje Dodika i drugih vjerskih lidera kojima se spočitava unošenje podjela?

Neće ni morati, jer već mjesecima unazad su dreka, histerija, teorije zavjere i beskrajna glupost postale osnovni manir djelovanja onih koji osjete da im se vlast izmiče za vijeke. Srećom, Bošnjaci su previše zreo i civiliziran narod da bi nasjedao na ove nebuloze, pa ova propaganda i kampanja već postaje krajnje dosadna.

Danijal Hadžović. Avaz