c 3
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 8, 2021 @ 13:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Svjetski mediji posljednjih dana pišu i govore o Bosni i Hercegovini i napetoj političkoj situaciji.

NER FIT

Proteklog vikenda za BBC Radio govorili su član Predsjedništva Milorad Dodik, visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) i baronesa Arminka Helić. 

Šmit je rekao da je Dodika glavni krivac za trenutno stanje u BiH, te je dodao da međunarodna zajednica neće blagonaklono gledati na njegove poteze koji vode destabilizaciji države BiH.

– Najava člana Predsjedništva Milorada Dodika da će govoriti o mirnom raspadu zemlje, kako je sada počeo da najavljuje, da raspusti vojsku i da ima staru vojsku Republike Srpske. Mislim da je ovo vrijeme da jasno stavimo do znanja da se međunarodna zajednica nikako ne vezuje, da dođemo u situacije u koje smo upravo izašli devedesetih. Nema mirnog raspuštanja – kazao je Šmit.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Na pitanje novinara BBC-a o tome kako je prethodni visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) bio veoma neodlučan da koristi ovlasti koje su mu stajale na raspolaganju, Šmit je dao jasan odgovor.

– Imam ih u fioci i kao svaki dobar ugovor, dobar ugovor ostaje u toj fioci. Ako dolaze izazovi, mora postojati razumijevanje da su oni vjerovatno dio rješenja – rekao je Šmit.

LIDER