Smrtnost veća nego u regionu: Od čega umiru građani BiH?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Broj pacijenata liječenih od teških malignih oboljenja u Federaciji BiH doseže čak 9.580. Ove alarmantne podatke dostavio je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, koji je prošle godine za citostatike i radioterapiju izdvojio 44.514.061 marku! 

Kada su u pitanju maligna oboljenja, a sudeći prema podacima Zavoda, građani Federacije najviše obolijevaju od karcinoma dojke, pluća, limfoma, leukemije i raka debelog crijeva. Dosadašnji podaci zdravstvenih ustanova pokazuju zabrinjavajuće visok procent smrtnosti od teških oboljenja, i to 20 posto, ali, ako bi se tome dodali podaci o broju umrlih od moždanih udara i infarkta, penje se na 30 posto! 

Da bi liječenje onkoloških slučajeva trebalo biti prioritet, pokazuju podaci da je od raka dojke prošle godine liječeno 3.577 žena, a od raka pluća čak 1.031 građanin. Posebno zabrinjavaju podaci da lani nije urađena nijedna transplantacija srca ni u jednom kliničkom centru u BiH, dok je samo četvero građana bilo podvrgnuto transplantaciji jetre. 

Na ove podatke zatražili smo komentar od prof. dr. Emira Solakovića, kardiovaskularnog hirurga, koji je autor sedam knjiga o zdravom življenju. Doktor Solaković kaže da je Bosna i Hercegovina, nažalost, prva na listi kada je riječ o smrtnosti građana od teških oboljenja. Navodi i da ljudi svakodnevno umiru i od moždanih i srčanih udara.

GODISNJICA
MARKETING