SMRTONOSNA BOLEST U HERCEGOVINI: Žena iz Počitelja oboljela od rijetke lašmanije, bori se za život

doktor-medicina-pregled-beli-mantil-jpg_660x330

I dok se javnost posljednjih mjeseci uglavnom bavi slučajevima šuge na prostoru Mostara, daleko od očiju javnosti se događa prava drama. Naime, nedavno je s Odjela za zarazne bolesti RMC-a “dr. Safet Mujić” Mostar na liječenje u Sarajevo prebačen pacijent zaražen virusom Zapadnog Nila, te jedna pacijentica kod koje je dijagnosticirana lašmanija. Obje bolesti prenose komarci. I dok smo o virusu Zapadnog Nila ranije slušali zbog masovnih oboljenja u Srbiji, od kojih su neki imali smrtni ishod, lašmanija je ipak većini nepoznanica.

Šest slučajeva

– Mi smo imali ukupno šest slučajeva posljednjih godina, a posljednji je sada potvrđen u Počitelju. Radi se o ženskoj osobi, a liječnici u Sarajevu su nakon 18 dana potvrdili moju dijagnozu da se radi o toj bolesti – rekao je za Večrnji list šef Odjela za zarazne bolesti RMC-a “Dr. Safet Mujić” dr. Nazif Derviškadić.

Ističe kako se radi o izuzetno opasnoj bolesti koja napada koštanu srž, izjeda je, te kako je u Hercegovini od spomenutih šest slučajeva, jedan bio sa smrtnim ishodom.

-Važno je bolest na vrijeme otkriti i početi s liječenjem. Činjenica je kako se bolest teško dijagnosticira, ali isto tako malo liječnika sumnja na postojanje ove bolesti u Hercegovini. Inkubacija može trajati i do godinu dana, ima simptome slične šugi. Stoga je pitanje boluju li zaista oni kojima je dijagnosticirana šuga od te bolesti, ili imaju lašmaniju – pita Derviškadić.

Ovakvo alarmantno upozorenje donekle je smirila dr. Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja. Ona je dodala kako Zavod za javno zdravstvo FBiH nema prijavljen nijedan ovakav slučaj, ali kako znaju da se bolest javlja na području Hercegovine.

Opasnost od komaraca

– Lašmaniju prenose komarci ‘nevidi’. Jako su mali, osjeti se tek mali ubod, a vrijeme inkubacije je dugo, tako da prođe mnogo vremena od uboda komarca do pojave oboljenja. Bolest nije česta i mi nemamo podataka o zaraženoj osobi iz Počitelja. Čekamo službenu obavijest nadležnih institucija – rekla je Ravlija.

Jučer smo podatke tražili i od KCU Sarajevo u kojem je trenutačno smještena zaražena ženska osoba. Glasnogovornica Biljana Jandrić nam je potvrdila informaciju kako je kod jedne osobe dijagnosticirana lašmanija te je dodala kako je njezino stanje sada zadovoljavajuće.

– Stanje pacijentice je stabilno i očekujemo da će se u potpunosti oporaviti. Liječnici ističu kako pacijent dolazi iz endemskog područja na kojem mogu živjeti komarci koji prenose ovu bolest. Ipak, treba naglasiti kako se bolest može vratiti, stoga treba biti posebno oprezan. Drugih sličnih slučajeva nismo imali – rekla je glasnogovornica Jandrić.

U razgovoru s glasnogovornicom SKB-a Mostar Adrijanom Pandžom za Večernji je rečeno kako Klinika za zarazne bolesti ove bolnice nije imala sličnih slučajeva. Zanimljivo je kako su neke europske zemlje još prije 15-ak godina izdvojile sredstva za borbu protiv ove bolesti, ali očito kako nije dovoljno učinjeno.

– Komarci koji prenose bolest se obično nalaze na psima lutalicama i mačkama. Tada je uspavan određen broj pasa lutalica, ali to očito nije bilo dovoljno da se ova opasna bolest iskorijeni s ovih prostora – zaključili su neki od sugovornika.

Večernji.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE