Portal 072info

SNAGA CENTRA Imamo planove za razvoj sela, grada, industrije, ali i prigradskih naselja

Prigradska naselja Zenice proteklih decenija nalazila su se “ni na nebu ni na zemlji”, odnosno ni u budžetu, ni u planovima, pa je tako moguće da se danas, u 21. vijeku, na četiri pet kilometara od centra Grada i Gradske uprave nalaze naselja bez kanalizacije, pitke vode. 

Politički neprijatelji ideje Snage Centra neopravdano su nam spočitavali da smo se imenom “deklarisali” kao politička snaga koja će brinuti samo o centru grada, što apsolutno nije istina i u suprotnosti je sa svim dokumentima i programima stranke, a to znaju oni koji su htjeli da ih pročitaju. 

Iako formirani prije manje od pet mjeseci, u novoj političkoj snazi, Snazi Centra detektirani su mnogobrojni problemi koje imaju sugrađani, umorni od predizbornih obećanja iz godine u godinu, iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. 

Zato Zeničani, odlučite – da li je došlo vrijeme da kaznite one koji su vam obećavali, a nisu ispunili. Oni imaju svoja imena, nazive stranaka, gledali su vas u oči i lagali. 

U razgovoru sa Zeničanima u seoskim mjesnim zajednicama bili smo jasni – razvoj sela vidimo isključivo kroz razvoj poljoprivrede, vraćanje na posjede, razvoj svih vrsta proizvodnje, a administracija Grada koja je tu da servisira građane prioritet će dati razvoju i zapošljavanju na selu, paralelno sa osiguranjem poslovnog okruženja u gradu, u industrijskim zonama Grada. 

Živimo u političkom uređenju u kojem Gradska uprava ne treba da gradi fabrike, nego omogući kapitalu, stranom i domaćem da ih grade u našem Gradu. Svjesni ste i upoznati sa razvojem manjih, ranije nerazvijenih sredina oko Zenice, zahvaljujući činjenici da su njihove lokalne vlasti postavile kao servis, a ne “gazda” budućim investitorima. 

Zenica je bila i želimo joj vratiti lidersku poziciju u regionu, mjesto gdje će se otvarati fabrike, radna mjesta, dok će naši stanovnici na selu ostajati na svojim imanjima  gdje sretni i pomognuti od svoje Gradske uprave mogu proizvoditi i plasirati svoje proizvode. 

Između plana za selo i plana za centar grada, imamo plan i unaprjeđenja infrastrukture u prigradskim naseljima, u koja su po našim ocjenama najmanje ulagali naši prethodnici. 

Ono što je nesporna činjenica jeste da je vlast ulagala tamo gdje ima osigurane glasove, pa nam tako naselja i ulice na Hamidi, gradskom naselju, nemaju asfalt, dijelovi prigradskih naselja su bez ikakve rasvjete. Kanalizacija i vodovod su strani pojmovi u naseljima i kućama koje imaju vizuelni pogled ka zgradi Gradske uprave, manje od kilometra zračne linije od nje. 

Nemamo namjeru da dajemo isprazna obećanja, ali znamo da nećemo grad dijeliti na one koji glasaju i one koji ne glasaju za nas, nego samo na one koje treba podržati u poljoprivredi, one kojima je ključni problem infrastruktura, dok ćemo sve Zeničane pozvati na stvaranje i poboljšanje ambijenta dobrog domaćina za strana i domaća ulaganja i nova radna mjesta. 

Računica je vrlo jednostavna, jer porez na dohotke novih radnih mjesta ostaje u Gradu, te se automatski usmjerava u nove, bolje uvjete za nova radna mjesta, tako da ćemo za dvije-tri godine stvoriti nezaustavljivu mašinu za širenje biznisa i bolji život svih u Gradu Zenica. 

Kada 2. oktobra izađete na izbore zaboravite podjele, nacionalne priče i ono čime su vas plašili dosadašnji vladari vaših sudbina. Razmislite ima li vaša ulica dobar asfalt, rasvjetu, da li vaši ukućani ili komšije još tokom srednje škole razmišljaju o odlasku iz države, jer za njih nema radnih mjesta, prisjetite se svega onog što vas uistinu brine u vašoj sredini, vašem gradu i što znate da može bolje. 

Dajte glas novoj političkoj snazi, mladim ljudima koji nisu ušli u politiku da bi sebe situirali, nego napravili Zenicu gradom boljeg življenja. Oni su se unaprijed odrekli povlastica koje vijećnici dobijaju u namjeri da ih podare socijalno ugroženim sugrađanima i talentima koje je naš Grad iznjedrio. 

Snaga centra možda kreće iz centra Grada Zenice, ali ima namjeru da dopre do svakog kutka ovog Grada, te za svakog nađe odgovarajuće rješenje najvećih problema svakog sugrađanina. Pridružite nam se u pobjedničkom hodu, a za to je potrebno da 2. oktobra ne ostanete kod kuća i stanova nego izađete i glasate, glasate za Snagu centra!

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box