Portal 072info

Snalaze se kako znaju: Djeca u izolaciji, roditelji ne mogu na bolovanje

mama dijete
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pitanje otvaranja bolovanja za roditelje čije je dijete u samoizolaciji još nije riješeno, rekli su iz mostarskog Doma zdravlja. 

Kada je djetetu propisana samoizolacija, roditelji ili barem jedan od roditelja tada moraju otvoriti bolovanje, za koje ljekari nemaju posebne šifre, a mnogi poslodavci ne slušaju takve slučajeve. Pa ipak, neko mora čuvati djecu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Otvaranje bolovanja roditeljima stvara velike probleme jer briga o izoliranom djetetu ne postoji u Zakonu, pa su mnogi roditelji morali ogrebati stare rane i otvoriti bolovanje zbog nekih prethodnih ili hroničnih problema, piše Bljesak. 

Iz Mostarskog doma zdravlja rekli su da su u avgustu, duboko za vrijeme praznika i godišnjih odmora, imali radni sastanak s predstavnicima HNZ Fonda zdravstvenog osiguranja na temu reguliranja bolesti roditelja koji će morati izostati s posla ako se zarazi dijete školarca / vrtića mogao brinuti o djetetu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Tada nam je objašnjeno kako se mijenjaju / dopunjuju kategorije bolovanja i kamo se obratiti dogovorom da će HNZ ZZO sam tražiti njegovu regulaciju, što su i učinili. Poslali smo dopise na sve adrese nadležnih institucija, a samo smo od nekih dobili odgovor kako će to isto staviti u proceduru, dok od danas nismo dobili odgovore. Pitanje bolovanja nije riješeno “, rekli su za Bljesak.info iz mostarskog Doma zdravlja.

Inače, početkom septembra glasnogovornica Fonda zdravstvenog osiguranja HNK Alenka Ban rekla je za Bljesak.info da zakon, nažalost, ne predviđa njegu izoliranog djeteta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Nažalost, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnik o privremenoj nesposobnosti za rad ne predviđaju njegu izoliranog djeteta, već samo brigu o bolesnom djetetu. Ovo pitanje nadilazi opseg obaveznog zdravstvenog osiguranja. Unatoč gore navedenom, anticipirali smo takvu situaciju i reagirali na Federalno ministarstvo zdravlja preko Ministarstva zdravlja, rada i socijalne skrbi HNK, a sve u cilju pronalaska rješenja za ovu kategoriju osiguranika. Trenutno čekamo odgovor na pismo koje smo poslali “, objasnio je tada Ban.

Dok svi čekaju odgovore, s višeg stajališta, broj bolovanja u cijelom kantonu znatno se povećao od početka godine, a roditelji uspijevaju zadržati posao, plaće, zdravlje i zdrav razum. 


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME