Snalažljivi Bosanci: Žene se snahama i udovicama kako bi dobile penziju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Teška ekonomska situacija, neizvjesnost i kriza u društvu navode pojedine penzionere da u posljednjim godinama života zasnivaju fiktivni brak kako bi penzija nakon njihove smrti prešla na udovicu.

Jedan banjalučki penzioner, čije je ime poznato redakciji, povjerio se kako već duže vrijeme traži ženu iz porodice koja je u teškom materijalnom stanju, a koja bi nakon njegove smrti bila finansijski obezbijeđena.

“U penziji sam već dvadeset godina, a radio sam u državnoj upravi, tako da ona za današnje standarde nije mala. Udovac sam godinama pa mislim da bi ovo bio pravi potez, jer bi na neki način država morala da posveti brigu toj ženi”, kazao nam je on.

Prema njegovim riječima, njegovo zdravstveno stanje je iz dana u dan lošije pa se nada da će uspjeti pronaći “životnu saputnicu”, jer mu je, kako je ocijenio, ostalo tek nekoliko godina života.

“Ona mora da bude poštena i čestita i da nema nikakvih primanja. Nakon što se upišemo meni ne mora ni da se javi, a od moje djece kada umrem ne želim da traži i očekuje išta”, kazao nam je on.

Jedna žena srednjih godina iz Kotor Varoša, a čije ime zbog osjetljive teme takođe nećemo navoditi, kaže kako ju je svekar sve do svoje smrti molio da se razvede od njegovog sina i da s njim sklopi fiktivni brak kako bi njoj i njemu na raspolaganju ostala sigurna primanja.

“Godinama je radio u Hrvatskoj i imao je oko 700 eura penzije, a zbog toga što su ga godinama maltretirali i osporavali mu to pravo, kada ju je konačno dobio, htio je na neki način da im se osveti. Ipak, zbog toga što je ovo mala sredina i što svi znaju svakoga nisam pristala na to”, kazala nam je ona.

Kako je rekla, nakon svega se ipak pokajala jer je njena poznanica sklopila brak sa svojim svekrom i već tri godine uživa u penziji iz Njemačke.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS kažu kako je ranije bilo slučajeva gdje su se ljudi starije dobi kao korisnici prava ženili mlađim udovicama kako bi se produžilo pravo na porodičnu penziju, ali da je posljednjim zakonom o PIO to gotovo iskorijenjeno jer su postavljene barijere kojima se sprečavaju zloupotrebe.

“Zakon kaže da ukoliko korisnik starosne ili invalidske penzije zaključi brak sa navršenih 65 godina života pravo na porodičnu penziju se obezbjeđuje bračnom supružniku pod uslovom da je brak trajao najmanje dvije godine ili da imaju zajedničko dijete”, kazao je Tihomir Joksimović, portparol u Fondu PIO RS.

On je dodao da je zakon takođe predvidio da udovica koja želi da ostvari pravo na penziju mora da ima najmanje 50 godina, što na još jedan način sprečava zloupotrebu i sklapanje fiktivnih brakova između penzionera i mlađih žena.

Kako kaže, Fond ima instrumente da se izbori s eventualno ovakvim pojavama.

“Kroz akciju ‘Stop prevarama, do penzije pošteno’ borimo se protiv svih prevarnih oblika pa tako i protiv ovog. Ako nam neko to prijavi provjerićemo slučaj i ispitati sve okolnosti, a ako je izvan naše moći proslijedićemo MUP-u ili drugim nadležnim organima”, kaže Joksimović.

Inače, prema važećem zakonu udovici koja je ostvarila pravo na porodičnu penziju nakon smrti supružnika obezbijeđeno je 70 odsto od ukupnog iznosa koji je primao suprug.

Nezavisne