Snijeg nije ugrozio odvijanje saobraćaja i nastave u Zenici

Zahlađenje i snijeg koji je padao tokom prethodne noći, nisu značajno ugrozili odvijanje javnog prevoza na području Zenice. Pojedine linije prema dijelovima grada na višim nadmorskim visinama, jutros su kasnile s polascima, ali se tokom dana očekivalo da će situacija biti stabilizovana.

Na Mošćanici je od sinoć napadalo oko 20 centimenara snijega. Ekipe komunalnog preduzeća Alba su intervenisale na nekoliko lokacija na području grada, na Mošćanici, u Klopču, Gorici, na putu prema Gornjoj Zenici i na drugim lokalitetima iz naših prioriteta, tako da su svi putevi trenutno prohodni, kazao nam je Almas Porča, rukovodilac tehničke službe u zeničkoj Albi.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, svi regionalni i magistralni putevi su prohodni. Otežan je saobraćaj na lokalnim putevima u višim planinskim područjima, uglavnom u opštini Vareš, gdje je stanovništvo ostalo bez napajanja električnom energijom.

Struje trenutno nemaju ni dio Olova, Žepča i Zavidovića.

Operativne ekipe Elektroprivrede su na terenu i očekujemo skoru stabilizaciju stanja, kazao nam je načelnik Uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, Dževid Aličić.

On je upozorio da bi s nastavkom sniježnih padavina mogli očekivati da dođe od aktiviranja ranije lociranih klizišta, napominjući da danas sa terena nije bilo zahtjeva za intervencijama ekipa Civilne zapštite i službi za zaštitu i spašavanje. Vodostaj svih rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je normalan.

Uprave škola na području Zeničko-dobojskog kantona imaju mogućnost da, prema vlastitoj procjeni, prilagode nastavni proces uslovima koji vladaju u školskim objektima.

– Ministarstvo obrazovanja je obaviješteno da u Zavidovićima i u Žepču nema struje i da su se uprave tamošnjih škola, u skladu sa našim uputstvom o vlastitoj procjeni stanja u školama, odlučile da skrate časove na 30 minuta, – kazala nam je pomoćnica ministra za obrazovanje, Bernadeta Galijašević.

rtvze