Portal 072info

Snijeg prouzročio brojne probleme u BiH

Zbog snijega koji intezivno pada, otežano je saobraćanje u većem dijelu naše zemlje.Na putnom pravcu Sarajevo -Konjic i Livno-Šujica potpuno je obustavljen saobraćaj, dok se i dalje upozorava na dionice u višim planinskim predjelima, gdje je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca. Dodatne poteškoće vozačima u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

Zbog intenzivnih sniježnih padavina potpuno je obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta R-419 Mihalji-Blidinje. Vozačima se preporučuje da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Otkazana nastava u Kantonu 10

Na području Kantona 10 zbog jakog vjetra i snježne vijavice otežano se saobraća, a putni pravac Livno -Šujica bio je u prekidu nekoliko sati. Trenutno je zabrana saobraćanja za teretna vozila. Iz okolnih sela dio učenika nije došao na nastavu, pojedine područne osnovne škole ne rade, a zbog orkanske bure i sigurnosti djece Ministarstvo nauke, obrazovanja, kulture i sporta u dogovoru sa direktorima osnovnih škola odlučilo je da sutra u školama nema nastave.Bura u samom gradu Livnu dostiže brzinu veću od 100 km na sat, a na otvorenom udari su jači.

U Sarajevu tramvaj na Skenderiji vraćen na šine, saobraćaj se normalizira

Tramvaj Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS koji je oko 11 sati iskočio iz šina u blizini stajališta Skenderija u Sarajevu, ponovo je vraćen na kolosijek.

Inače zimska služba Kantonalnog javnog preduzeća ”Rad” Sarajevo na terenu je sa 50 specijalnih vozila za čišćenje snijega i sprečavanje poledice, a 140 radnika radi na ručnom čišćenju. Mokar i težak snijeg koji pada od sinoć otežava saobraćaj, ali značajniji problemi do sada nisi zabilježeni.

Potparol KJKP ”Rad” Ahmed Đipa kazao je Feni da je Zimska služba svoja specijalna vozila rasporedila na najvažnije gradske ulice tako da ne dolazi u pitanje ni gradski javni prijevoz, a ni pristup najvažnijim objektima u gradu.

“Prema našim informacijama nije bilo većih problema u odvijanju saobraćaja čak ni u padinskim dijelovima, ali savjetujemo vozačima da ne koriste automobile ako ne moraju, a u suptornom da koriste zimsku opremu”, istakao je Đipa.

Naglasio je da je važno je uklanjati snijeg sa krovova te da su vlasnici ili korisnici stambenih i poslovnih objekata dužni pored čišćenje snijega ispred objekata ukloniti ga i sa krovova.

Uprkos obilnim kišnim padavinama stanje u ZDK stabilno

Iako je kiša padala cijelu noć, u Zeničko-dobojskom kantonu stanje je stabilno. Kantonalna uprava Civilne zaštite uputila je pismo preporuke Kantonalnoj direkciji za održavanje cesta da se stave u stanje pripravnosti, zbog najave snijega u brdsko-planinskom području. Također, obaviještene su i sve službe Civilne zaštite da budu u stanju pripravnosti u slučaju većih vremenskih nepogoda kako bi mogli interventno djelovati tamo gdje bude potrebno.

Iz Federalne civilne zaštite ističu da razloga za zabrinutost nema. Veća količina padavina neće uzrokovati poplave iako je vodostaj rijeka u porastu.

Za Federaciju BiH proglašeni zimski uvjeti za vožnjuNa svim magistralnim cestama u Federaciji BiH, posebice na područjima zahvaćenim snježnim padavinama, proglašeni su zimski uvjeti za vožnju i obvezna upotreba zimske opreme, priopćeno je iz Saveza auto-moto klubova u BiH.

Ovisno od situacije, prometna policija će u suradnji sa zimskom službom procijeniti na kojim dionicama će se ograničiti i zabraniti promet za pojedine kategorije vozila.

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box