Snima se prva naučna TV ”sapunica”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

slika

Na univerzitetu Rostok, studentkinje matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike, (MINT) pokušavaju da prvom ''naučnom TV sapunicom'' zainteresuju djevojčice za prirodne nauke. Djeci se ideja očigledno dopala..

Naučna sapunica povezuje mikroskope i laboratorije sa srčanim bolom, aferama i seksom. Najesen bi trebalo da se prikazuje i na različitim video-kanalima i Jutjubu. Projekat sa budućnošću ili naivni kičeraj, piše Dojče vele. 
Na seminaru za pisanje scenarija na smjeru komunikologije, prošlog zimskog semestra 15 studentkinja i jedan student napisalo je prvu verziju scenarija. 

Taj koncept je sada kod Dženi Fuhs, koja će na osnovu toga napisati scenario za prvu naučnu TV sapunicu u Njemačkoj. Još uvijek nije moguće govoriti o sadržini pet dijelova. Samo je naslov "Bura ljubavi" poznat. Dramaturg Dženi Fuhs kaže: 

"Nele dolazi sa svojim ocem u Rostok i upoznaje čovjeka, koji joj se veoma dopada. Ponovo se sreće sa starom drugaricom iz škole, počinje da se interesuje za fiziku i morsku biologiju. Iz svega toga razvija se uzbudljiva priča, jer je neophodno objasniti: zašto se foka Henri loše osjeća?" 

Studentkinja medijskih nauka Betina Bonzak takođe je radila na pisanju scenariju. Napustila je, njoj poznate, seminarske prostorije, i tražila pogodna mjesta za snimanje u hemijskim laboratorijama i na Institutu za fiziku. Za nju je veliko pitanje bilo: "Kako uopšte približiti nauku sapunskoj operi? To je pomalo kontrarno."

Pridobiti studentkinje naučnom sapunicom

Kreatori sapunice prije svega hoće da zainteresuju žene za tzv. MINT- predmete, odnosno, matematiku, informatiku, prirodne nauke i tehniku. Među inženjerima samo je 20 odsto absolventkinja. Ideja da se nauka prezentuje između laka za nokte i ljubavnih zakletvi, između intriga i zalaska sunca na plaži Baltičkog mora, zvuči kao velika zamka za klišee. Ali s tim se ne slaže profesorka medija u Rostoku, Elizabet Promer: 

"Tačno je da mlade žene između 15 i 18 godina gledaju sapunice i formate u kojima se mladi bore da pobijede kao manekenke ili pjevačice. Ali često, djevojke kažu, ja neću da budem takav, neću da ogovaram prijatelje, kao neke djevojke u šou programu "Njemačka traži top manekenku". Ako se od toga ograničimo, radimo na sopstvenom identitetu, u tom smislu su to vrlo korisne emisije. Zato, ako želimo da dopremo do žena moramo napraviti TV seriju." 

Promjer dodaje da je još uvijek nedovoljno žena u prirodnim naukama. "Riješili smo da u sapunicu, koja odgovara očekivanjima mladih žena, unesemo i neke primjere: Na Univerzitetu u Rostoku imamo dosta profesorki elektrotehnike, fizike, koje su ujedno i majke. I ja imam troje djece – univerzitetska karijera ne protivrječi osnivanju porodice. To je moguće!"

Sapunica sa dovoljno nauke

Uve fon Lukas, šef Instituta Fraunhofer za grafičku obradu podataka u Rostoku, idejni je tvorac serije, i stara se da u TV sapunici ima dovoljno nauke. 

"Smatram da je neophodno da se opslužimo klišeima, kako bi sapunska opera ostala atraktivna. Ima ljubavi, intriga, ali postoje i određeni karakteri, koji svemu daju određenu dubinu, i to je ono što smo htjeli da iskoristimo." 

Prvih pet dijelova serije "Bura ljubavi" već je finansirano. Još na jesen će sapunica prije svega biti plasirana preko interneta. Istovremeno je i marketinški instrument za naučni grad Rostok.

Izvor: Deutsche Welle