Snimak iz Jajca zgrozio bh. javnost, ali i otvorio brojna pitanja

dsds
Podijelite vijest

Slučaj međuvršnjačkog nasilja u Jajcu uzburkao je Srednjobosanski kanton, ali i alarmirao društvo u cijeloj BiH. Videosnimak u kojem se jedna djevočica iživljava nad drugom, i to uz ohrabrenje i skandiranje svojih vršnjaka, zabrinuo je roditelje, digao na noge prosvjetu i policiju, ali i otvorio brojna pitanja. Kako odgajamo djecu, ko su im uzori, zašto šutimo i do kada ćemo?

Za manje od dva dana video je obišao cijelu BiH. S razlogom. No, razloga ni objašnjenja za ovako gnusno međuvršnjačko nasilje nema i ne može da postoji. Kako je djevojčica, hipotetički, u mirnom i bezbjednom okruženju poput škole, postala žrtva vršnjačkog nasilja, pita se i njena majka.

– Tu je bilo još 20 djece, da niko nije pomogao mojoj Sajri. Sajra je taj dan postila, pitala me je: “Mama, mogu li?” Bilo mi je žao zato što nema društva, s kim da se igra: “Hajde izađi.” Međutim, moja Sajra dolazi s velikom modricom – priča za Federalnu TV Mirela Omerović, majka pretučene djevojčice.

Dodatno brine što su i nasilnik, i žrtva, a i publika isti akteri – maloljetnici. Još više brinu gluhi telefoni. Majka djevojčice uvjerava, a ni direktor škole ne demantuje, da je nasilja bilo je i ranije.

– Jutros sam saznao da je nekada ranije bilo nesuglasica, što je uobičajno među djecom i da je škola tu poduzela mjere, pozvala roditelje upozorila i to se više nije ponavljalo do ovog sada slučaja za koji čim smo saznali poduzeli smo mjere. Prijavili smo slučaj policiji i Centru za socijalni rad – ističe Fikret Čančar, direktor Osnovne škole Berta Kučera.

– Odmah po zaprimanju prijave službenici policije su u saradnji s nadležnim službama i organima pristupili poduzimanju mjera i radnji iz svoje nadležnosti, a sve u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti ovog događaja – navodi portparol MUP-a SBK-a Hasan Hodžić.

Dok čekamo na reakciju nadležnih, bilježimo sliku zabrinutih. Jučer je to bila ova djevojčica, sutra može biti bilo ko.

Porodica Omerović, tvrdi, da prvi put kada je prije dvije godine žrtva nasilja bio njihov 17-godišnji sin, sankcije nije bilo. Danas, nažalost, proživljavaju isti film uz istu bojazan. Da li će do reakcije nadležnih ovaj put uopšte doći, ili smo se pretvorili u društvo bez empatije. Slijepu i nijemu publiku, koja žmiri čak i na najmlađe.

https://www.facebook.com/watch/?v=1113529729160069

Podijelite vijest