Snimak otkrio šta su arheolozi pronašli kad su nakon dva stoljeća otvorili Isusov grob

Screenshot 4 938

Isusov grob, odnosno nekoliko metara visoku i široku mramornu edikulu, otvorili su grčki konzervatori prije četiri godine prvi put u gotovo dva stoljeća, a kamere su snimile trenutak kada su zavirili u grob te je otkriveno šta se u njemu nalazilo, piše Index.hr.

“Otvaranje groba omogućit će stručnjacima jedinstvenu priliku da ispitaju originalnu podlogu najsvetijeg mjesta kršćanstva”, napisali su novinari National Geographica koji su prisustvovali događaju za potrebe dokumentarca.

“Moram priznati da su mi klecala koljena”, rekao je Fred Hiebert, arheolog National Geographica.

Grob već desetljećima štiti metalna struktura koja održava mramorne blokove koje je nagrizlo vrijeme i uticaj hiljada hodočasnika i turista.

Mramorna ploča pomaknuta je na tri dana zbog obnove i arheološke analize, a fotograf je uspio uslikati mjesto na kojem se prema vjerovanju nalazi stijena iza koje je položeno Isusovo tijelo.

U uskom dijelu ispod pomaknute ploče može se vidjeti Isusova slika, a konzervatori su pronašli i još neke materijale, koje su poslali na analizu.

Edikula koja se nalazi pod kupolom crkve koja je izgrađena na mjestu pećine u kojoj navodno počiva Isus za vrijeme obnove rastavljena je te ponovno sastavljena. Mramorne ploče očišćene su i konzervisane, a zamijenjeni su samo slomljeni i krhki dijelovi.