Snimci nasilja nad migrantima u Hrvatskoj alarmirali evropsku javnost

1633797557 nasilje 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Migracije – kompleksni problem koji uvijek na površinu izbacuje dva aspekta, sigurnosni i humani. Kako zaštiti granice? Kako pokloniti povjerenje ljudima čiji identitet vrlo često nije moguće utvrditi i sa druge strane kako humano postupati? Policijske palice, tehničke pregrade i žice na granicama ili nešto treće? U svemu tome migranti su na svom putu često suočeni i sa onim nevidljivim, a ipak izuzetno opipljivim granicama.

Snimci koji su alarmirali evropsku javnost. Policajci su uklonjeni iz službe, a takav potez pozdravile su evropske vlasti. Snimci premlaćivanja nisu jedinstveni slučaj, nego pravilo, ponavljaju predstavnici vlasti USK-a koji već godinama snose teret migrantske krize.

ČITAJ JOŠ:  Turizam će se ove godine vratiti na nivo prije pandemije u nekim regijama

To je pravilo ponašanja granične policije RH, otkako migrantska kriza na ovom području traje. Ja se nadam da je prvi put. Nakon što je na neki način priznato da postoji takvo nešto, da će se, nešto značajno desiti, jer ipak Hrvatska je članica EU“, istakao je Edin Moranjkić, pomoćnik gradonačelnika Bihaća.

Pa kad je dio Evrope, kaže struka, logično je očekivati i neka humanija rješenja, poput tehničkih prepreka, ali pitanje koje se postavlja koliko su žice humanije od policijskih palica?

Mislim da je to puno humanije nego tući ljude na granici, e onda se vrši pritisak na ovakav način da se ne propušta, odnosno da se pokuša svaki ilegalni prelaz zatvoriti“, naveo je Željko Cvrtila, sigurnosni stručnjak.

ČITAJ JOŠ:  Nakon 63 godine počinje Popis poljoprivrede u Bosni i Hercegovini

Osim fizičkih granica, pred migrantima vrlo često i one nevidljive. Od momenta premještanja “Balkanske rute” preko BiH do danas, aktuelne vlasti u bh. entitetu RS ne dozvoljavaju njihovo zadržavanje i smještaj, čak ni onaj privremeni.

RS neće finasirati nikakave sabirne centre niti će dozvoliti njihovo lociranje na prostoru RS“, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik 22. juna 2020.

Politika koja je dominantno ksenofobna i nacionalistička, politika koja odgovara evrospkim ultradesničarima, poručuje novinar Dragan Bursać:

Kada se tako stvari poslože, a ne mogu nikako drugačije, onda dobijemo to da je entitet RS poprilično ne samo nezainteresovana za migrante i za migrantsku krizu, ti su ljudi u suštini ‘The Others’, nevidljivi su znači. Vi njih ne možete vidjeti toliko u entitetu Republika Srspka osim kao ljude koji ponekad negdje na nekim graničnim područjima čisto pretrče i to je to“.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

I dok evropski parlamentarci pozivaju EU zvaničnike da usvoje sankcije prema Miloradu Dodiku zbog političkih opstrukcija, njemački mediji ocijenili su iznimno blagim reakciju evropskih zvaničnika u januaru mjesecu kada je u jeku migrantske krize u BiH Milorad Dodik odbio da prihvati migrante na području RS-a.

Pogledajte video OVDJE

GODISNJICA
MARKETING