Portal 072info

Snimljen pad nestalog malezijskog Boinga?

Naučnici na australskom Univerzitetu Curtin posljednjih dana intenzivno analiziraju audio zapis koji su zabilježili podvodni mikrofoni postavljeni u Indijskom okeanu, uz obalu zapadnog dijela Australije pored Pertha.

Tvrde da postoji mogućnost kako je riječ o snimci pada malezijskog Boeinga 777, koji je 8. marta s 239 putnika i članova posade nestao s radarskih zaslona.

Na kratkoj se snimci zabilježenoj na dan nestanka aviona, tačnije 10 minuta nakon što je izgubio kontakt s kontrolom leta, čuju niskofrekventni zvukovi koji na trenutak postaju intenzivniji, što je protumačeno kao mogući moment pada letjelice u okean.

Zvuk je došao s lokacije nekih 5.000 kilometara zapadno od australskog Pertha, u kojemu je inače  smješten centar za koordinaciju potrage za misteriozno iščezlim avionom. Riječ je o mjestu izvan suženog područja na kojemu se sve donedavno odvijala najintenzivnija potraga za olupinom letjelice.

‘Jedan te isti signal otkriven je na više prijemnika i mogao bi biti povezan s padom aviona’, rekao je naučnik Alec Duncan, koji ipak upozorava da je vjerojatnost kako je uistinu riječ o snimci pada Boeinga relativno mala, odnosno iznosi tek oko 10 posto.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box