Portal 072info

Snimljen pad nestalog malezijskog Boinga?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naučnici na australskom Univerzitetu Curtin posljednjih dana intenzivno analiziraju audio zapis koji su zabilježili podvodni mikrofoni postavljeni u Indijskom okeanu, uz obalu zapadnog dijela Australije pored Pertha.

Tvrde da postoji mogućnost kako je riječ o snimci pada malezijskog Boeinga 777, koji je 8. marta s 239 putnika i članova posade nestao s radarskih zaslona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na kratkoj se snimci zabilježenoj na dan nestanka aviona, tačnije 10 minuta nakon što je izgubio kontakt s kontrolom leta, čuju niskofrekventni zvukovi koji na trenutak postaju intenzivniji, što je protumačeno kao mogući moment pada letjelice u okean.

Zvuk je došao s lokacije nekih 5.000 kilometara zapadno od australskog Pertha, u kojemu je inače  smješten centar za koordinaciju potrage za misteriozno iščezlim avionom. Riječ je o mjestu izvan suženog područja na kojemu se sve donedavno odvijala najintenzivnija potraga za olupinom letjelice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

‘Jedan te isti signal otkriven je na više prijemnika i mogao bi biti povezan s padom aviona’, rekao je naučnik Alec Duncan, koji ipak upozorava da je vjerojatnost kako je uistinu riječ o snimci pada Boeinga relativno mala, odnosno iznosi tek oko 10 posto.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)