Portal 072info

Snizite krvni pritisak uz pomoć smokvi

Pored toga što ukusom razveseljavaju naša nepca, smokve su i vrlo zdrave. Prepune su zdravih vlakana, vitamina i minerala i njihova upotreba u ljekovite svrhe ima dugu historiju.

Prirodni šećer

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Smokve su voće koje ima jedinstven, sladak okus i teksturu, pune su hrskavih sjemenki. Svježe smokve su delikatne, zato se često suše i od njih se prave džemovi i slatka

Bogate su prirodnim šećerima, mineralima i upijajućim vlaknima. Minerali koji prevladavaju u ovom voću su kalij, kalcij, magnezij, željezo i bakar. Vrlo su bogat izvor antioksidanata, vitamina A i K te pospješuju opće zdravlje organizma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Smokve se preporučuju kao djelotvorno, prirodno laksativno sredstvo zbog količine vlakana koju sadrže. Većina nas u ishrani koristi veće količine natrija koji vodi do nedostatka kalija, a neravnoteža između ova dva minerala može dovesti do povišenog krvnog pritiska. Ishrana bogata svježim voćem i povrćem, među kojima su i smokve, prirodnim putem podiže nivo kalija i time utječe na snižavanje krvnog pritiska.

Dobre bakterije

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog dijetalnih vlakana, smokve mogu biti sjajna poslastica ukoliko ste na dijeti i želite izgubiti koji kilogram. Hrana bogata vlaknima osigurava osjećaj sitosti te sprečava glad i želju za slatkišima. Smokve pored toga sadrže i prebiotike koji podržavaju već postojeće dobre bakterije u organizmu i time potiču dobro zdravlje probavnog sistema.

Ovo je voće bogato kalcijem, mineralom koji održava dobro zdravlje kostiju. Količine kalija koje se u njima nalaze mogu spriječiti izbacivanje kalcija putem urina uzrokovanih većom količinom soli. Sve to smanjuje rizik od nastanka osteoporoze.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME