SNSD: Prihvatljivi prijevremeni, ne i vanredni izbori

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Dodik

“Nema održavanja vanrednih izbora jer bi to značilo priznanje da je RS u vanrednom stanju. Ako opozicija hoće prijevremene izbore, mi smo spremni da se oni održe”, rekao je Dodik nakon sjednice IO u Banjaluci.

On je kazao da SNSD neće prihvatiti Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji je juče u parlamentarnu proceduru uputio SDP BiH. Dodik je naglasio da se radi o pokušaju oduzimanja nadležnosti entitetima za raspisivanje izbora na svojoj teritoriji, odnosno da se daje parlamentu BiH ovlaštenje da raspisuje i sprovodi izbore na svim nivoima u BiH.

“Radi se o podvali kojom SDP pokušava spasiti vlastitu kožu, kao i pokušaju mijenjanja dejtonske strukture BiH. BiH može da bude jedino državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što je njeno ustavno uređenje prema Dejtonskom sporazumu. Ona ne može biti unitarna država i SNSD odbacuje bilo kakve pokušaje gradnje unitarne države”, rekao je Dodik.

IO SNSD-a je zaključio da su protesti u FBiH instrumentalizovani od strane bošnjačkih centara moći čija je namjera bila nestabilnost preliti u RS. Dodik je dodao da su blokada Doma naroda BiH od strane SDA, kao i nemiri na ulicama u dijelu FBiH dio istog projekta “u cilju destabilizacije i želi se privući pažnja i angažman međunarodne zajednice koja bi po ko zna koji put trebalo da ispunjava želje bošnjačkih političara za drugačiji ustavni poredak u, po njima, neku novu BiH”.

“Od velikog je značaja što građani RS nisu nasjeli na te provokacije iz FBiH”, rekao je Dodik, dodaviši da su organi bezbjednosti u RS odlučni da zaštite ustavnopravni poredak u RS i onemoguće prebacivanje krize iz dijela FBiH u RS.

“SNSD poštuje demokratsko pravo svakog građana i organizacije u RS bez obzira na nacionalnu pripadnost da svoje nezadovoljstvo izraze u skladu s zakonom na za to zakonom predviđenom mjestu. Problemi se ne mogu rješavati uličnim nemirima”, rekao je Dodik.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, rekao je na konferenciji za novinare da je Predsjedništvo te stranke zaključilo da predstavnici vlasti u RS treba da podnesu ostavke i da se na taj način otvori proces prijevremenih izbora u RS.

“Smatramo da je velika vjerovatnoća da, kada se ovo završi u FBiH, nešto slično krene i u Republici Srpskoj, te zato pozivamo Milorada Dodika i sve institucije da nađu rješenje za ovu situaciju i onemoguće nemile događaje u Srpskoj”, rekao je Bosić i dodao da je SDS spreman na to da bude promijenjen bilo koji zakon koji će omogućiti izlaz iz ove situacije.

Kazao je da smatra da SDP BiH svojim prijedlogom o izmjenama Izbornog zakona BiH, kojim bi bilo omogućeno raspisivanje vanrednih izbora, pokušava da nađe izlaz za situaciju u kojoj se našao.

“U tom zakonu se nalazi prenos nadležnosti sa Republike Srpske na BiH, te je jasno da to nije iskrena inicijativa SDP-a, jer oni znaju da poslanici iz Republike Srpske nikada neće glasati za nešto što je prenos nadležnosti”, kaže Bosić.

Izmjene Izbornog zakona koje je predložio SDP predviđaju da u izuzetnim okolnostima u BiH Parlamentarna skupština BiH može donijeti odluku o održavanju vanrednih neposrednih izbora za izbor članova organa vlasti na svim nivoima.

Dragoljub Reljić, sekretar Predstavničkog doma parlamenta BiH, rekao je Srni da je ovaj prijedlog zakona stigao u parlament uz zahtjev da se razmatra po hitnom postupku. Kazao je da će, prema poslovniku, on biti tačka dnevnog reda tek na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma.

Halid Genjac, predsjedavajući Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, izjavio je juče da je sjednica Radne grupe, koja je bila zakazana za jučer u Sarajevu, otkazana. Darko Babalj, zamjenik predsjedavajućeg Radne grupe, rekao je da sjednica neće biti održana jer ne postoje garancije da bi protekla bezbjedno.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH i članica Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, kazala je da parlament BiH trenutno ne može normalno da funkcioniše te se “čeka da neko uradi svoj dio posla”. Prva, kako je istakla, provjera će biti 17. februara, kada je zakazana sjednica Doma naroda, a druga da ministar pravde BiH osigura ono što su poslanici tražili u vezi sa potjernicom protiv Manojla Milovanovića i pravni status Novaka Đukića.

“Čekamo da neko uradi svoj dio posla, a za to vrijeme se nadamo da će se stvoriti uslovi za siguran rad svih unutar institucija”, rekla je ona.

Predsjedništvo SDA  nakon jučerašnje sjednice pozvalo je Fahrudina Radončića, ministra bezbjednosti BiH, da podnese ostavku zbog njegovog “neodgovornog ponašanja jer nije osudio nasilje tokom demonstracija u FBiH i obeshrabrivao organe reda koji nisu spriječili uništavanja imovine i povređivanje ljudi”.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, rekao je nakon sjednice da su vanredni opšti izbori u BiH jedini izlaz iz aktuelne situacije u FBiH, odnosno u BiH, poručivši da bi oni trebalo da budu održani najkasnije u maju.

“Poslanici SDA u parlamentu BiH podržaće inicijativu za izmjenu Izbornog zakona BiH koji će onemogućiti raspisivanje vanrednih izbvora”, rekao je Izetbegović priznavši da ove izmjene ne mogu biti usvojene bez SNSD-a i HDZ BiH, te da bi u tom slučaju visoki predstavnik morao nametnuti ove izmjene.

Nezavisne novine