Socijalni eksperiment: Dvije prosjakinje za 15 minuta “zarade” 10 KM, a kasirki dnevnica 18 KM

6DB4ECD6 EE0B 4111 B5E9 7526864A0967

Mi smo iz Živinica. Uzele smo stan, plaćamo kiriju i radimo u Sarajevu, isplati nam se.Kazale su ovo dvije prosjakinje novinarima “Dnevnog avaza”. Prosjačenje u BiH je sveprisutno. U Sarajevu je posebno izraženo. Skoro da nema ulice koja nema svoje „dežurne prosjake“.

Dosta za obrok

Ekonomska situacija u BiH nije dobra. Pogoršala ju je pandemija koronavirusa. Mnoga radna mjesta su ugašena te je mnogo ljudi prinuđeno, pružene ruke, izaći na ulicu te se osloniti na milost drugih. Ipak, osim onih kojima je to prijeka potreba, ima i prosjaka koji su razvili veliku mrežu, tačnije biznis.

Novinarke “Dnevnog avaza” napravile su socijalni eksperiment kako bi provjerile koliko se za 15 minuta može “zaraditi” prosjačenjem. Podaci su frapantni!

U najfrekventnijoj ulici u Sarajevu, u Saračima, bilo je dovoljno da 15 minuta sjednu s natpisima ispred sebe „Apel za lijekove“ i „Pomoć za hranu“ i da im prolaznici udijele 10 KM. Reklo bi se – sasvim dovoljno za jedan obrok. Poređenja radi, dnevnica konobaru u glavnom gradu BiH ne prelazi 25 KM. Također, kasirka u jednoj trgovini za osam sati predanog i teškog rada, bez pauze, zaradi 18 KM!

Nije bilo svejedno sjesti i pružiti ruku tražeći milostinju i pomoć. Prerušavanje je trajalo desetak minuta. Lokacije su unaprijed izabrane i eksperiment je mogao početi.